Nekrolog: Farvel til en musikalsk legende

Den amerikanske sanger Lou Reed var en af sin tids største navne inden for musikken. Ifølge magasinet Rolling Stone døde han i søndags. Han blev 71 år.

Sangeren og guitaristen Lou Reed er død. Han blev 71 år gammel. Arkivfoto fra koncert i Falkoner Center, København den 12. Maj 2003.
Sangeren og guitaristen Lou Reed er død. Han blev 71 år gammel. Arkivfoto fra koncert i Falkoner Center, København den 12. Maj 2003. . Foto: Nils Meilvang.

Lou Reeds karriere tager udspring i det kunstneriske miljø i hjembyen New York, hvor han og John Cale var frontfigurer i bandet The Velvet Underground. Gruppen blev opdaget af popart-ikonet Andy Warhol, der brugte dem i kunstevents og blev deres manager.

I 1967 udsendte de albummet The Velvet Underground & Nico, som i dag betragtes som et hovedværk i rockmusikken. I sin samtid var pladen dog et undseligt undergrundsfænomen, og bandet ragede hurtigt uklar med Warhol, som forsøgte at pådutte dem den tyske model Nico som nyt medlem.

Siden fik en intern konflikt Cale til at forlade bandet, og efter i alt fire udgivelser vendte Reed også gruppen ryggen og gik solo.

Med sit andet album i eget navn, Transformer, fik Reed i 1972 hul igennem til et bredere rockpublikum.

Pladen var produceret af David Bowie og rummede udødelige klassikere som Walk on the Wild Side og Perfect Day. Førstnævnte blev hurtigt Reeds signatursang med skildringen af kunstnerlivet i New York og dets eksperimenter med seksualitet og stoffer.

Pladen blev to år senere fulgt op af konceptalbummet Berlin, som beskriver to narkomaners destruktive romance i den tyske hovedstad. Berlin blev dog ikke nogen kommerciel succes. Reed fik igen fat i pladekøberne med livealbummet Rock n Roll Animal fra 1975.

Det er de tidlige udgivelser, der er referencematerialet i Lou Reeds karriere. Allerede i slutningen af 1970erne blev han udnævnt til et af de store forbilleder for den ulmende punkbevægelse, hvilket han dog ikke ville have siddende på sig.

Lou Reed efterlader sig hustruen, Laurie Anderson, som han blev gift med i 2008.