Netanyahu dropper at blande sig i bogpris

Efter statsanklagers opfordring opgiver Israels premierminister at blande sig i landets største kulturpris. Men prisen har allerede lidt stor skade, mener stjerneforfatter

Den israelske forfatter David Grossman mener, at bogprisen har lidt alvorlig skade som følge af Benjamin Netanyahus indblanding.
Den israelske forfatter David Grossman mener, at bogprisen har lidt alvorlig skade som følge af Benjamin Netanyahus indblanding. Foto: Berlingske.

Efter massive protester fra både dommere og nominerede til Israels største kulturpris, Israel-prisen, vælger premierminister Benjamin Netanyahu at blande sig uden om årets prisuddeling.

Som beskrevet i avisen lørdag havde Netanyahu diskvalificeret tre af årets dommere. Begrundelsen var, at han ville stoppe en flerårig tendens med, at dommerpanelerne blev sammensat af folk med ekstreme og ofte antizionistiske holdninger.

Premierministerens indblanding fik næsten alle dommerne til årets Israel-pris til at trække sig. Adskillige af de mest prominente nominerede til prisen valgte også at trække deres kandidatur, fordi de mente, at prisen nu var blevet gjort politisk.

Efter rækken af opsigelser har Israels statsanklager, Yehuda Weinstein, anbefalet premierministeren at afstå fra at diskvalificere dommere i Israel-prisen. Ifølge statsanklageren er Netanyahus indblanding særlig uheldig, fordi den sker lige midt i en valgkamp.

Netanyahu har godtaget statsanklagerens indsigelser. Samtidig understreger han, at hvis han bliver genvalgt som premierminister ved valget i marts, planlægger han at nedsætte en komité, der skal formulere nye kriterier for, hvordan dommerpanelerne bliver sammensat.

Adskillige af dommerne har efterfølgende sagt, at de er villige til at vende tilbage til årets konkurrence. Men flere af de nominerede, der valgte at trække deres kandidatur, holder fast i deres beslutning. Blandt andre ønsker den venstreorienterede bestsellerforfatter David Grossman stadig ikke at være en del af konkurrencen. Han var ellers blevet spået til at være favorit til at vinde årets litteraturpris.

”Israel-prisens ånd og helt særlige karakter har lidt alvorlig skade i år, og man kan ikke bare lade, som om intet er sket,” siger David Grossman til dagbladet Haaretz.

Israel-prisen blev stiftet i 1953 og bliver uddelt hvert år på landets uafhængighedsdag. Den bliver uddelt i en række forskellige kategorier inden for kunst og videnskab og bliver betragtet som den højeste ære, den israelske stat kan tildele en person.