Nikolaj Lie Kaas: Masser af succes - og meget mere i vente

Nikolaj Lie Kaas er en af vor generations største skuespillere. I morgen fylder han 40 år

Skuespiller Nikolaj Lie Kaas vader i succes. I morgen fylder han 40 år
Skuespiller Nikolaj Lie Kaas vader i succes. I morgen fylder han 40 år. Foto: Jeppe Bjørn Vejlø Denmark.

Allerede inden han på nogen måde var sig det bevidst, var Nikolaj Lie Kaas med til at skabe teaterhistorie.

For den knap etårige Nikolajs begejstring for sin hoppegynge inspirerede hans far, revydirektør, tekstforfatter og instruktør Preben Kaas, til at placere komikeren Dirch Passer i en tilsvarende gynge, da han i sommeren 1974 gentog sit glansnummer som kæmpebaby.

37 år senere sad han igen i hoppegyngen, nu i rollen som Dirch Passer i Martin Zandleviets film Dirch. En cirkelslutning sådan kunne man næsten se det på den første del af Nikolaj Lie Kaas karriere, der i sommeren 2011 allerede havde varet i 20 år.

Den 17-årige skoledreng Nikolaj Lie Kaas debuterede i 1991 gribende og overbevisende som arbejderdrengen Otto i Søren Kragh-Jacobsens film Drengene fra Sankt Petri.

Den mørke, alvorlige Otto mellem de lyse, lette drenge, Otto, for hvem modstandskampen ikke er en slags forlænget legen røver og soldater, men en kamp af virkelig betydning, liv eller død. Det blev helt fortjent til både en Bodil og en Robert til den unge skuespiller for den rolle.

Kort efter blev han også castet til rollen som den unge Carl Nielsen i Mit fynske forår, en musikalsk rolle, der ikke var så svær at ramme for den tidligere tivoligardist.

Der gik alligevel nogle år, inden han overgav sig og kom ind på Statens Teaterskole, hvor han blev færdig i 1998. Og allerede her var han en stjerne i svøb.

Kort efter debuterede han på Det Kongelige Teater i Det er en skam hun er en mær. Forestillingen var ikke ret langt henne, da det stod fuldstændig klart, at det, vi så her, var et af de største og mest indlysende talenter i dansk teater i mange år. Selvom det er en af de største klichéer, man kan bruge om en skuespillers virke, så var det, som om Nikolaj Lie Kaas var født til at være skuespiller.

Det er han måske også. Men på sin helt egen måde. Vi talte aldrig om det at være skuespiller hjemme hos mig. Det har virkelig været noget, der lå i mig, siger Nikolaj Lie Kaas selv til biografien om hans far, Preben Kaas. Det blir vinter førend man aner.

Efter forældrenes bitre skilsmisse lukker hans mor, Anne Mari Lie, nærmest ned for alt, hvad der har med teater at gøre. Og med et meget tæt forhold til sin mormor, der er medlem af Jehovas Vidner, er en karriere som skuespiller ikke noget, der blev opfordret til. Til gengæld fører hun sit barnebarn ind i Bibelen, som er rammen om deres samvær. Det har præget Nikolaj Lie Kaas meget.

Ikke desto mindre: Skuespiller blev han og en af vores største stjerner.

Han har lavet og løftet mange lad os bare sige det rent ud lidt for tynde danske filmkomedier, for han har en komiker i sig. Han er fundamentalt sjov og har især gjort den verdensfjerne, naive nørd til lidt af et speciale. Humoren og charmen er også en væsentlig faktor i hans store succes som vært for TV 2s Zulu Awards.

Men der har været omend endnu flere roller med stor tyngde, fra titelrollen i Ibsens Peer Gynt formodentlig sat op til ham på Det Kongelige Teater over den unge mand i Susanne Biers Elsker dig for evigt, hvis liv på sekunder ændres tragisk fra at være et ungt, lykkeligt liv med alle muligheder vidt åbne til et liv som lammet, lukket inde i sin sorg og smerte til senest rollen som Borch i DR Dramas Forbrydelsen. Manden, der som den første får slået sprækker i den ellers forstenede Sarah Lund med sin stædighed og dedikation til arbejdet og retfærdigheden, der er genkendelig for Lund, gjorde Nikolaj Lie Kaas ofte Sofie Gråbøl rangen stridig som seriens fascinationspunkt. Hans handlinger var ofte overrumplende og uventede. Man var aldrig helt sikker på, hvor man havde ham, og hvem han egentlig var?

Det er her, Nikolaj Lie Kaas kraft og magnetisme som skuespiller ligger. I den dynamik, der er i hans ansigt, hans krop, hans stemningsskift. Castet især i starten af karrieren som førsteelskeren med den store, følsomme mund, det viltre hår og de mørke øjne. Det smittende store smil, det flabede og drengede, der er over ham, også selvom han nu runder de 40.

Men det umiddelbare, åbne ansigt kan skifte hurtigere end himlen en sommerdag. Panden kan rynke så meget, at det næsten er, som om der går et tæppe ned foran hans ansigt, og øjnene er pludselig helt sorte. Vi er lukket ude. Der er en kerne, et mørke inden i ham, som man aldrig kan trænge ind til, som ikke kan fyldes hverken af vores fortolkning eller tanker. Men vi prøver det er det, der er så stærkt ved ham og hans måde at spille sine roller på. De er aldrig helt enkle. Ingen af hans mennesker er udelukkende gode eller onde. For sådan er verden og menneskene jo ikke, som Nikolaj Lie Kaas selv har talt om i et interview engang.

Men hans liv har heller ikke været ligetil. Selvom karrieren nok har været en Aladdin værdig, så har det set anderledes ud privat. Sin far får Nikolaj Lie Kaas aldrig rigtig kontakt til, og da sønnen er syv år, begår Preben Kaas selvmord. Kun fem år senere sker det samme igen. Hans mor vælger også at tage sit eget liv på grund af permanente smerter, da Nikolaj Lie Kaas er kun 13 år.

Folk har altid sagt til mig, åh, hvor må det være svært at have forældre, der begge to har begået selvmord. Det er frygteligt, ja. Et traume. Det vil præge mig altid, siger han i biografien om sin far. Men han er også kommet styrket ud på den anden side. Han er meget afklaret med sine forældres skæbne og deres betydning for ham og hans liv, og siger selv, at han har haft en god barndom, han har fået en god ballast med sig videre.

Nikolaj Lie Kaas er gift med Anne Langkilde, som han har to døtre med. Han arbejder virkelig meget til efteråret skal vi lære ham at kende som Carl Mørck fra Jussi Adler-Olsens Afdeling Q-bøger men han er samtidig bevidst om ikke at gentage det familiemønster, han selv voksede op i skyggen af.

Hvis der havde været en mulighed for at stikke af fra forpligtelser og familieansvar, så kunne jeg jo have gjort det for længst. Men jeg vil gerne være der, jeg vil gerne være fornuftig og gøre tingene ordentligt, siger han.