Ny forening vil beskytte forfulgte danske forfattere

I går blev "Støtteforeningen for forfulgte danske forfattere" præsenteret. Foreningen har indtil videre taget to for- fattere under sine vinger. Dansk For-fatterforening er skeptisk over for det nye initiativ

En ny forening, "Foreningen for forfulgte danske forfattere", vil beskytte danske forfattere, der trues og chikaneres på grund af deres bøger.
En ny forening, "Foreningen for forfulgte danske forfattere", vil beskytte danske forfattere, der trues og chikaneres på grund af deres bøger. .

Internationale forfulgte forfattere kan via den såkaldte fribyordning få et beskyttende dansk tag over hovedet. Og den internationale organisation for musik og ytringsfrihed, Freemuse, foreslog i sidste uge, at ordningen skal omfatte alle udøvende kunstnere. I går så endnu et initiativ til støtte for den kunstneriske ytringsfrihed, "Foreningen for forfulgte danske forfattere", så dagens lys.

Det er blandt andet trusler, som forfatteren Jørgen Misser har været udsat for, der har fået en gruppe bestående af blandt andre psykolog Axel Artke, forfatter Geoffrey Cain og Rolf Slot-Henriksen, der er sognepræst, forfatter og formand for Grundlovsforeningen "Dansk Kultur", til at stifte den nye forening.

Jørgen Misser har udgivet tre kriminalromaner, der foregår i et fremtidsscenarium, hvor yderligtgående muslimske grupper har stor magt i Danmark. Som reaktion på trilogien fik forfatteren blod i sin postkasse og dyreknogler på dørmåtten og blev udsat for dødstrusler. Jørgen Misser politianmeldte de ubehagelige angreb. Alligevel tiltog truslerne, og Jørgen Misser valgte derfor for to år siden at flytte fra Århus til en hemmelig adresse.

"Det kom helt bag på mig, at for eksempel islamkritiske kriminalromaner i den grad kan forarge. Jeg troede, at sagen om Kurt Westergaard var et særtilfælde," siger initiativtager Rolf Slot-Henriksen.

"I foreningen kan vi støtte forfatterne moralsk og økonomisk, så de forsætter med at udgive bøger på trods af trusler," siger han.

Ud over Jørgen Misser støtter den nye forening endnu en forfatter. Denne vil Rolf Slot-Henriksen dog ikke oplyse navnet på, men han fortæller, at den anonyme københavnske forfatter er beskyttet af PET-vagter.

Formand for Dansk Forfatterforening Lotte Garbers er overrasket over, at der er behov for en forening for forfulgte danske forfattere.

"Vi har intet hørt om de her sager, og vi har aldrig modtaget henvendelser fra danske forfattere, der føler sig forfulgt. Jeg mener, at Dansk Forfatterforening er et oplagt sted at søge hjælp og støtte som forfatter, og selvfølgelig skal de her sager frem i lyset," siger Lotte Garbers.

Det har ikke været muligt at komme i telefonisk kontakt med Anders Jerichow, præsident for Dansk PEN, den verdensomspændende organisation, der kæmper for det frie ord, men han skriver i en e-mail til Kristeligt Dagblad:

"Jeg synes at genkende nogle af stifterne fra den islamkritiske debat. Det er ikke noget, Dansk PEN er engageret i. Og PEN har intet ønske om at være alene om hverken litteraturfremme eller arbejdet for ytringsfrihed. Jo flere, der er engageret i dette, jo bedre," skriver Anders Jerichow.

skovhoej@k.dk