Billedkunstner havde berøringsangst over for kirkekunst: Nu giver han sit bud på påsken

Jeg har været vidt omkring i forhold til hvad tro, ånd og spirtualitet er for noget, siger Ole Lindqvist, der debuterer som kirkekunstner for et helt udsmykningsprojekt i Ørre Kirke ved Herning i påsken. Værkerne bliver først åbenbaret 2. Påskedag. Arkivfoto. Scanpix Denmark

Billedkunstner Ole Lindqvist har overvundet sin berøringsangst over for at lave kunst til kirker. Anden påskedag indvier Ørre Kirke ved Herning hans to første altertavler samt hans farvesætning af kirken

Da Ole Lindqvist var barn og ung, tog hans forældre ham de fleste søndage med i kirke. Det pligtbetonede i den praksis kaldte på en slags oprør hos ham. Arbejdet med at finde sit eget forhold til trosliv, kirke, ånd og spiritualitet afholdt ham som skabende kunstner i mange år fra at nærme sig konkrete motiver, der havde med religion og kristendom at gøre.

Det har dog ændret sig. En af landets mindste landsbykirker, Ørre Kirke ved Herning i Viborg Stift, genindvies anden påskedag med en ny farvesætning og to nye alterbilleder, der alt sammen er udført af Ole Lindqvist.

”Jeg har været vidt omkring i forhold til, hvad tro, ånd og spiritualitet er for noget. Som kunstner født i 1950’erne er jeg skudt ud af det abstrakte maleris kanon og har haft en kulturbetinget berøringsangst over for den figurative kirkekunst. På den anden side har jeg i mange år været optaget af alle de stærke billeder, der har overlevet århundrederne siden evangelierne blev skrevet ned, så måske er der bare noget, der falder på plads nu,” siger Ole Lindqvist og fortsætter:

”Når en historie som eksempelvis den om Jesus, der fødes i en stald, stadig er

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.