Nye salmer klar til fællessang

En provst og tre musikere har sat sig sammen for at samle og udgive nye salmer, der kan være med til at forny fællessangen i kirker og skoler. Den nye tekst og melodibog præsenteres ved et arrangement i Lyng Kirke ved Fredericia senere på måneden

Senere på måneden vil en sangbog med nye salmer blive præsenteret i Lyng kirke ved Fredericia.
Senere på måneden vil en sangbog med nye salmer blive præsenteret i Lyng kirke ved Fredericia. Foto: .

At der er grøde og masser af fornyelse i dansk salmeskrivning, kan man forvisse sig om ved at bladre i en tekst- og melodibog, der lige er udkommet på Dansk Sang, Folkeskolens Musiklærerforenings Forlag.

"Salmer og sange i skoler og kirker 2" hedder værket, der rummer 173 eksempler på nye salmer og sange med kristent indhold, der er skrevet inden for de senere år.

Lyrikeren Simon Grotrian er rigt repræsenteret med sine salmedigte, som forskellige komponister har sat musik til. Det samme er blandt andre forfatter og entertainer Sigurd Barrett og teolog og kunsthistoriker Lisbeth Smedegaard Andersen.

"Det er vigtigt, at vi hele tiden fornyer salmesangen og fremmer den fællessang, som er så skabende for et fællesskab. De salmer, som vi kender og elsker at synge sammen, var også nye engang, og nu er vi en slags fødselshjælpere, der har forpligtet os på at få nogle nye salmer sat i søen."

Sådan siger Niels Christian Kobbelgaard, der er provst i Herning Nordre Provsti og en af de fire redaktører bag den nye udgivelse. De øvrige er musikerne Willy Egmose, Birgitte Agerskov Buur og Hans Holm. De tre bidrager alle med melodier til bogen, ligesom Niels Christian Kobbelgaard har skrevet nogle enkelte tekster.

"Bogen tager temperaturen på salmemiljøet i Danmark, og den dokumenterer, at der skrives gode salmer i et moderne sprog og med moderne musik," siger Willy Egmose og tilføjer:

"Der er en lang dansk tradition for, at vi synger sammen, og netop derfor er det vigtigt, at der også er noget nyt at synge. Sangbogen her er et eksempel på, at der skrives virkelig gode salmer, som man ikke behøver at være stærkt troende for at synge med på."

Som to-tallet i titlen antyder, er der tale om en opfølgning på et lignende værk, der udkom for 10 år siden. I det nye værk er der derfor taget udgangspunkt i de salmer og sange, der er skrevet inden for de seneste 10 år.

Målgrupperne er i folkeskolen blandt andet kristendomsundervisningen, kor og fællessamlinger, mens bogen i kirkerne, ligesom den foregående, især vil blive brugt ved gudstjenester, kor og konfirmandundervisning.

Udgivelsen af "Salmer og sange i skoler og kirker 2" fejres ved et arrangement i Lyng Kirke ved Fredericia den 29. januar i forbindelse med en højskoledag i kirken. Her vil Willy Egmoses trio præsentere nogle af salmerne fra sangbogen og lægge op til fællessang. En repræsentant for forlaget vil fortælle om bogen, og der bliver lejlighed til at møde nogle af forfatterne og komponisterne bag de nye salmer.

Bogens indhold findes også på otte cd'er.

washuus@k.dk