Nyt amerikansk håb skriver fascinerende om New York på katastrofens rand

Terrorfrygt og genidyrkelse blandes i ny roman fra det unge amerikanske talent Nathaniel Rich

Truende mørke i fremtiden og mystiske spekulationer i erhvervslivet: Hovedpersonen i ”Morgendagens odds” er havnet i en new yorksk skyggeverden.
Truende mørke i fremtiden og mystiske spekulationer i erhvervslivet: Hovedpersonen i ”Morgendagens odds” er havnet i en new yorksk skyggeverden. . Foto: Scanpix.

Det er set før i kulturhistorien, at mennesker med en særlig lidelse også er udstyret med en særlig indsigt. Den blinde kan være en seer, den psykiatriske patient kan være et matematikgeni. I amerikanske Nathaniel Richs nye roman på dansk møder man en ny variation over temaet: den neurotiske Mitchell Zukor og hans profetiske indsigt i fremtidens naturkatastrofer og terrorscenarier.

Efter først at have forudsagt et jordskælv i Seattle flytter den unge mand med de sære vaner til New York, hvor han hyres af et gådefuldt firma på Manhattan, der specialiserer sig i at lokke store pengesummer ud af kolleger og konkurrenter i erhvervslivet.

Future World, som firmaet hedder, kan med Zukor i front optegne de værste scenarier for fremtiden, der straks udløser gigantiske forsikringssummer.

”Morgendagens odds” er således både en samtidsroman, der udforsker vor tids terror- og naturkatastrofefrygt, og en fremtidsroman, der med undertiden surrealistiske indslag beskriver livet i den vestlige verden på randen af katastrofen: ”Inden i glastårnene var det det 21. århundrede - fiberoptik, lydløse supercomputere, temperaturkontrol ned til en tiendedel af en grad. Men lige udenfor, hvor termostaten var vildt ude af kontrol, var det stadig mørk middelalder - gestikulerende profeter, barfodede tiggere, pest og plager.”

Dette spænd mellem inde og ude, mellem rige kapitalister og fattige profeter, udviskes den dag, katastrofen virkelig indtræffer, og Manhattan oversvømmes.

Eftersom Zukor har forudset katastrofen, hyldes han af de overlevende som fremtidens mand, og store konsulenthonorarer lokker. Men Zukor er ikke en svindler eller kyniker, og han er desuden hele tiden selv i tvivl om sine evners rækkevidde.

Hans hjerte banker for andre mennesker og i særdeleshed pigen Elsa, der spiller en vigtig rolle i plottet, og som er indlagt på et hospital i delstaten Maine, hvor turen går hen efter Zukors bådrejse gennem det oversvømmede Manhattan.

Nathaniel Rich (født 1980) er dygtig til at skabe stemninger og billeder. Hans vision om et oversvømmet Manhattan, hvor overlevende sejler rundt på drivtømmer mange meter over det normale gadeplan, er både smuk og skræmmende. Hans psykologiske indsigt i erhvervslivets mekanismer og den virkning, katastrofescenarier har på de fleste af os, er ligeledes uovertruffen. Endelig er også hans portræt af den kejtede Zukor med profetiske evner, som han ikke helt kan kontrollere, ganske rørende.

Undertiden er der lidt for meget ”Se mor, uden hænder!” over Richs stil. Han vil vældig gerne vise, hvor meget han kan med sproget, og derfor hamres pointer for tydeligt igennem. Om en taxa-chauffør i Maine hedder det eksempelvis:

”Hun havde en baseballkasket på hovedet, som kun med nød og næppe blev siddende på hendes sky - en fjerlet kumulusnimbussky - af mørkebrunt hår.” Den der fjerlette kumulusnimbussky kunne godt være udeladt - men så ved vi da, at Rich har lært et svært fremmedord.

Det ændrer dog ikke ved, at ”Morgendagens odds” er en fascinerende roman fra et af USA's mange unge litterære talenter. Sidste år udkom hans debut ”Borgmesterens tunge” på dansk, og fortsætter Rich yderligere fremad i samme lovende stil som i disse to romaner, er der noget at glæde sig til.