Original litteraturhistorie fra tidligere forfatterskolerektor

Det er tydeligt, at Hans Otto Jørgensen her ser sig selv som en essayistisk kunstner mere end litteraturhistorisk forsker, og det er kun prisværdigt. Men så skal han også vurderes sprogligt, og her er udsvævende klicheer som ”at rage en høstblomst”, ”at tage noget på kornet” og mange flere ikke godt nok, mener Rasmus Vangshardt. Foto: Henning Bagger/Scanpix / Scanpix Denmark

bog
Four stars

Det sproglige bundniveau er forbløffende lavt, men den historiske kritik er til gengæld formidabel, når Hans Otto Jørgensen skildrer digterskæbner fra det moderne gennembrud

”Der er alt for mange døde, unge døde.” Faretruende konstaterer den tidligere rektor for Forfatterskolen Hans Otto Jørgensen, at der i hans portrætter af 13 digtere fra det moderne gennembrud synes at være død overalt.

Et fåtal af forfatterne dør en så at sige naturlig, men tidlig død, som eksempelvis helten over dem alle, J.P. Jacobsen, men der er flere selvmord. Af den brutale slags. Og selvom Hans Otto Jørgensen i indledningen hævder, at man i perioden stadig tror på livets muligheder, på dannelsen og på lys over land, virker han selv mere tiltrukket af mørkets gerninger. Især selvmordet, der altså overgår så mange af de portrætterede digtere. Det fungerer ret godt.

Tag eksempelvis Adda Ravnkilde, der tog gift, skar pulsåren over og skød sig selv - ”på én gang og i nævnte rækkefølge,” som Hans Otto Jørgensen dystert bemærker. Det kan selvfølgelig heller ikke gøres i ret mange andre rækkefølger.

I indledningen og det efterfølgende omrids af tiden mellem 1872 med J.P. Jacobsens ”Mogens” og 1912 med Marie Bregendahls ”En Dødsnat” viser Hans Otto Jørgensen, at det ville være skadeligt, hvis Georg Brandes egenhændigt fik lov at beskrive tiden efter sit

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.