Overladt til behandlersamfundets nåde og unåde

Debatten om vold og Stanley Kubricks ufattelige æstetiske overlegenhed lokkede den dengang 14-årige Henrik ...

Debatten om vold og Stanley Kubricks ufattelige æstetiske overlegenhed lokkede den dengang 14-årige Henrik Dahl i Skærbæk Bio for at se ”A Clockwork Orange”, som han i dag beskriver som et lige så dystopisk værk som George Orwells ”1984”. Her ses Malcolm McDowell i hovedrollen som Alex. - Foto: Scanpix

Stanley Kubricks ”A Clockwork Orange” kan fortolkes forskelligt gennem livet, mener politiker og forfatter Henrik Dahl (LA)

Jeg var 14 år, da jeg sneg mig ind i Skærbæk Bio i Sønderjylland for at se Stanley Kubricks science fiction-film ”A Clockwork Orange”, som vist var forbudt for børn under 16 år. Filmen havde gjort indtryk på de fleste mennesker, fordi den indeholdt så meget æstetiseret vold, som var til stor debat i offentligheden i løbet af 1970'erne.

Debatten om vold og Stanley Kubricks ufattelige æstetiske overlegenhed var da også det, der fik mig i biografen, da filmen efter noget tid var nået til Udkantsdanmark. Men da jeg blev ældre, gik det op for mig, at filmen også var en kritik af behandlersamfundet. Jeg ser værket som et lige så dystopisk værk som George Orwells ”1984”. I stedet for kommunismen er det behandlersamfundet, der udsættes for en harsk kritik.

Det er et værk, som på en bagvendt måde har fået mig til at reflektere over det at blive ældre. Hvordan man ændrer sig med tiden, og hvor meget man selv tager med, når man afkoder et kunstværk. Jeg har været tvunget til at forholde mig til værket i mere end 40 år, og jeg har oplevet, hvor forskelligt man fortolker et værk, afhængigt af hvornår i sit liv man ser eller læser det. Nogle siger, at hvis man bare lever længe nok

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.