Overlevelse i helvede

I sin bog ”Overlever” fortæller polskfødte Sam Pivnik, hvordan han overlevede Auschwitz - som en af de eneste i den nærmeste familie

Sam Pivnik beretter i sin meget velskrevne og stærke bog om sin tid i Auschwitz samt den gru, som man indtil i dag har haft svært ved at begribe.
Sam Pivnik beretter i sin meget velskrevne og stærke bog om sin tid i Auschwitz samt den gru, som man indtil i dag har haft svært ved at begribe. Foto: Pressefoto.

Der findes efterhånden en del beretninger om livet i de nazistiske koncentrationslejre - og om måden, hvorpå enkelte slap ud af dette helvede med livet i behold. En af disse overlevere er Sam Pivnik, der blev født i den polske by Bedzin, og som var blot 13 år, da nazisterne besatte hans hjemby.

Blev en del af Auschwitzs rampekommando

Det var en dag, der for altid forandrede hans liv, og fra hvilken livet begyndte at ændre sig radikalt for de jødiske familier i byen, hvor også Pivnik fødtes.

Allerede i de første dage efter deres ankomst begyndte nazisterne at skyde jøder på åben gade, inden de senere deporterede de fleste af byens jødiske indbyggere til koncentrationslejren Auschwitz-Birkenau.

Pivnik overlever tiden under tysk besættelse i Bedzin og opholder sig derefter seks måneder i Auschwitz, hvor han blandt andet er del af den såkaldte Rampekommando, der bestod af folk, der blev tvunget til at hjælpe med at modtage transporter med tusindvis af jøder fra hele Europa, der nærmest uafbrudt ankom til lejren.

Ingen menneskelighed i Auschwitz

I lange perioder var Pivnik dagligt vidne til SS-officerernes dræbende selektioner - at blive vinket til højre betød livet, til venstre døden i gaskammeret - samtidig med at hans eget liv hang i en tynd tråd.

Under hele opholdet virkede det ofte tilfældigt, hvem der fik lov til at leve, og hvem der blev sendt ind i gassen, og Pinvik er mange gange kun millimeter fra at følge sin familie, der allerede ved ankomsten til Auschwitz sendtes direkte i døden.

Det er rystende beretninger om en verden, hvor alle former for menneskelighed synes at være sat ud af spil. Pivnik beretter i sin meget velskrevne og stærke bog om en gru, som man indtil i dag har haft svært ved at begribe. De ekstremt grusomme afstraffelser og de mange henrettelser bliver beskrevet konkret og samtidig uden sensationslyst, på samme tid afdæmpet og rammende præcist.

Fra Auschwitz til synkende Cap Arcona

Pivnik overlever Auschwitz blandt andet ved at melde sig ind i en arbejdskommando, der fik arbejde uden for lejren - hvor mordene fortsatte, om end på lidt mindre vilkårlige måder. Sammen med de andre tilbageværende fanger blev han senere, mod slutningen af krigen, sendt på en af de frygtede dødsmarcher mod vest, inden han via nogle omveje endte på skibet Cap Arcona ved Lübeck - der sidst i krigen fejlagtigt blev angrebet af englænderne og sank lige uden for Lübeck. Også hér skulle Pivnik komme til at tælle blandt de få overlevende, der formåede at svømme i land.

Ligesom alle andre menneskers liv er også hans ”en lang række af tilfælde”, som Pivnik et sted i bogen siger: En række af ”måske'er og hvad-nu-hvis'er”. For hans vedkommende er det nærmest mirakuløst, hvordan det med held lykkedes ham at overleve nazisternes udryddelsesvanvid.

Samtidig minder hans bog om, hvordan mange af gerningsmændene bag de uhyrlige forbrydelser også efter krigen kunne fortsætte deres liv i det tyske samfund. Pivniks egne forsøg på at få den overordnede SS-officer, der torturererede og pinte ham og hans fæller i månedsvis i lejren, for en domstol efter krigen mislykkedes gang på gang: Det kom aldrig til en retssag, selvom navn og adresse på vedkommende var Pivnik bekendt og han på alle måder forsøgte at skabe opmærksomhed omkring sagen.

Med denne stærke og rystende fortælling formår Pivnik dog at gøre historien nærværende igen: Hans vidnesbyrd vil forhåbentligt bidrage til, at tilsvarende begivenheder ikke vil kunne gentages - og at de mest grusomme forbrydelser, menneskeheden hidtil har set, ikke i fremtiden bliver glemt.

"Overlever. Auschwitz, dødsmarchen og min kamp for frihed." Oversat fra engelsk af Morten Andersen. 320 sider. 300 kroner. People's Press