På spring ind i et nyt bogår

Yahya Hassans eksplosive debut var den store overraskelse i dansk litteratur i 2013. Nu samler interessen sig om, hvad der vil ske i 2014. Vi har plukket i forlagenes forårsprogrammer

På spring ind i et nyt bogår

Sidste år ved denne tid sagde den litterære agent Lars Ringhof her i avisen, at han håbede på en litterær overraskelse i 2013.

Udtalelsen virkede dristig, når man så, hvordan bestsellerforfatternes succes nærmest virkede som en selvforstærkende lukket klub. Men han fik ret. For overraskelser er der trods alt altid plads til. Men at den største litterære sensation skulle komme i form af en 18-årig ghettodigter, kom nok alligevel bag på de fleste.

Allerede inden Yahya Hassans debutdigte udkom med titlen Yahya Hassan skabte han debat i nær sagt samtlige danske medier, og da digtsamlingen så endelig kom, blev den lovprist af de danske anmeldere. Den islamkritiske poet løb også hurtigt med debutantprisen på bogmessen BogForum for digtsamlingen, der foreløbig er trykt i 100.000 eksemplarer herhjemme og til næste år udkommer i Norge, Sverige, Tyskland, Holland og Italien.

LÆS OGSÅ: Filmen, der fastholder julens budskab

Hassans uventede succes viser, at bogmarkedet stadig er mere end levende. Bogen er ikke død, og det er digtsamlingen heller ikke. Og den unge digters succes kan også bane vejen for andre digtere og ikke mindst andre indvandrerforfattere, mener Jakob Kvist, der er kreativ direktør på PeoplesPress:

Når man kan få 100.000 danskere til at købe en digtsamling, viser det selvfølgelig, at der er et marked for poesi. Det bliver nok svært at skabe en ny Yahya Hassan, fordi han er så uforlignelig som forfatter. Og med den digtsamling fik han virkelig rusket op i værdidebatten, hvor fronterne ellers har været præget af en form for stammekrig. Enten var man på det ene hold, eller også var man på det andet hold i debatten. Men snart sagt alle vil jo gerne sætte Yahya Hassan foran deres vogn, og det viser også, hvad litteratur kan gøre for en debat, siger Jakob Kvist, der selv har store forventninger til Ahmed Akkaris kommende debatbog, Alle profetens mænd, der udkommer til næste år.

Administrerende direktør for forlaget Lindhardt og Ringhof Lars Boesgaard, der sidste år udgav Hassan Preislers Brun mands byrde, tror på, at de to Hassaners succes vil kunne få flere potentielle forfattere fra indvandrermiljøet på banen.

Det er dejligt, hvis litteraturen får flere stemmer, men som forlægger er jeg først og fremmest på jagt efter den gode historie og vil ikke lede specifikt efter den i indvandrermiljøerne, siger han.

Den holdning deler han med Inger Kristensen, der er redaktør på Forlaget Klim.

Jeg tror, det kan lokke flere skribenter med indvandrerbaggrund ud af busken, fordi de har fået noget at spejle sig i. Men omvendt forestiller jeg mig ikke, at Yahya Hassan vil udløse en tsunami af indvandrerlitteratur, siger hun og tilføjer: Jeg håber, vi i Danmark vil holde op med at snakke så meget om, hvem der har skrevet hvad, og hvilken baggrund vedkommende har. Den debat har man slet ikke på samme måde i udlandet. Der er det selve litteraturen, der først og fremmest er interessant.

Det er selvsagt umuligt at udpege næste års store litterære overraskelse. Men forlagenes forårskataloger er måske den danske bogbranches bedste krystalkugle. Og her tegner det nye bogår igen til at tysse al dommedagssnak om bogens død ihjel. 2014 giver plads til et virvar af bøger for enhver smag. Én tendens ser dog ud til at overleve. For danskerne virker stadig parate til flere bøger om Anden Verdenskrig.

PeoplesPress har flere bøger om emnet på vej. Helena Mukhinas dagbog er for eksempel en øjenvidneberetning for det belejrede Lenin-grad under krigen, mens forlaget også har en bog om en af Anne Franks veninder, Eva Schloss, der havde sin egen grusomme historie. Og på Informations Forlag udgiver Morten Thing Antisemitismens bibel, der er historien om det antisemitiske smædeskrift Zions Vises Protokoller.

I anledning af Eventyrernes Klubs 75-års-jubilæum udgiver Gyldendal bogen Magiske Grønland død og drama på indlandsisen, hvor nulevende og afdøde medlemmer af Eventyrernes Klub fortæller skrøner og oplevelser fra Grønland. Det virker jo i sig selv dramatisk.

Liv Thomsen går længere tilbage i sin bog om Historiens heltinder, der dækker 3000 års kvindehistorie med fortællinger om 10 af danmarkshistoriens kvinder. Gyldendal har adskillige historiske bøger på programmet, herunder Bent Jensens længe ventede tobindsværk om den kolde krig, Lars Hovbakke Sørensens En europæisk danmarkshistorie, Kåre Laurings fortælling om dansk slavehandel, Slaverne dansede og holdt sig lystige, Jeanette Varbergs bog Fortidens slagmarker, Niels Peter Stillings Herregårde i danmarkshistorien og Kristian Ditlev Jensens Sønderjylland.

Borgens Forlag har hele to bøger på programmet om pilgrimsliv. Hans Lyngsgaard har skrevet bogen Johannesvejen: Med disciplen Johannes på pilgrimsrejse. Bogen beretter om en ny pilgrimsrejse og er en fortsættelse af Marias lære, hvor Hans Lyngsgaard denne gang følger i disciplen Johannes fodspor på forskellige græske øer og til Israel.

Annedorte Ries udgiver på samme forlag bogen Pilgrim. Den handler om, hvordan en udbrændt læge, der til daglig arbejder med døende mennesker, dag for dag finder tilbage til værdsættelsen af livet, mens hun vandrer de 800 kilometer på Caminoens pilgrimsrute til Santiago de Compostela.

I den religiøse afdeling er underskoven af forlag med fokus på kirke og tro også parat til foråret med en strøm af nye bøger. Forlaget Alfa udgiver blandt andet Brian McGuires store Bonifacius-biografi, Det kristne Europas fødsel, idéhistorikeren Lise Søelunds bog De tre vise mænd (Sokrates, Platon og Aristoles) og Malene Fenger-Grøndahl og Christa Lund Herums Bønnebog for unge. Forlaget Anis sætter blandt andet fokus på Tyske teologer i det 20. århundrede, en samtalebog om Markusevangeliet med Geert Hallbäch og Troels Engberg-Pedersen, og udgiver en stor bog om den anden reformator Jean Calvin. Aros udgiver Forfatterskolens rektor, Pablo Llambias, bog om at skrive bedre og mere modige prædikener, Standardprædikenen, en nyoversættelse af Dietrich Bonhoeffers meditative værk Fællesskab samt samtalebogen mellem tro og viden Er der nogen?.

Unitas Forlag kan blandt andet præsentere hele tre ny salmesamlinger af henholdsvis Michael Nielsen, Lars Busk og Holger Lissner. Forlaget udgiver også antologien Et liv i andres hænder, der handler om at være afhængig af andre, og hvad det betyder for samfundets svageste, når samfundet bevæger sig i en nyliberal retning.

Forlaget ProRex udgiver blandt andet en ny børnebogsserie for de 6-10 årige og ny bog af og om Nick Vujicic, manden uden arme og ben, som besøgte Danmark i 2013, ligesom forlaget fortsætter serien Ind i lyset, daglige refleksioner af og med Hans Jørn Østerby med bind 2, som udkommer marts 2014, bind 3 i juni og bind 4 til efteråret.

På Kristeligt Dagblads Forlag er man blandt andet klar med Tilgivelsens bog af Desmond og Mpho Tutu, hvori de skriver Tilgivelse er vejen til fred. Fred med sig selv, fred med andre, ja, fred i verden. Forlaget udgiver også musikanmelder Peter Dürrfelds nye bog, Hjertet har altid det sidste ord, hvori han fortæller om både kendte og ukendte afdøde, der har præget hans liv. Per Schultz Jørgensen udgiver bogen Styrk dit barns karakter, der er et forsvar for børn, barndom og karakterdannelse. Og i bogen Vores verden beskriver biologen Michael Stoltze menneskets forhold til naturen og alt det, naturen gør ved mennesker på godt og ondt .

Selvom efteråret er absolut højsæson for danske bogudgivelser, så byder foråret også på nyt fra mange af Danmarks skønlitterære forfattere. En af de bøger, der vil blive lagt mærke til, er Jens Blendstrups Luskefisefortællinger, der er en opfølgning på hans biografiske bog Gud taler ud fra 2004. Der er også nyt fra vores internationalt kendte forfatter Peter Høeg, der i maj kommer med romanen Effekten af Susan, og Thorstein Thomsen, der i februar udgiver tregene-rationersromanen Bellmans Guitar. Christina Hesselholdt kommer med fjerde bind i den anmelderroste fortællekreds om Camilla. For Katrine Marie Guldager er det også fjerde bind i en serie, når hun til marts udkommer med Peters død, efterfølgeren til Ulven, Lille hjerte, og Den ny tid.

Signe Langtved Pallisgaard er debutant. Hendes roman, Et andet sted, der udkommer i januar, er en ung kvindes fortælling om et år, der ændrede alt. Og store forventninger er der også til journalisten Jens Vilstrups debut som romanforfatter med romanen Opland hos PeoplesPress, ligesom den tidligere forfatterskoleelev Jonas Suchanek debuterer med romanen Mytologi på Gyldendal.

Et nyt forlag så dagens lys i 2013, nemlig Gladiator ledet af forfatteren Hans Otto Jørgensen.

Vores profil bliver at udgive nye danske forfattere samt genudgive danske klassikere, der ligger lige under kanonniveau, siger Hans Otto Jørgensen, der allerede har et par håndfulde klar.

Det er blandt andet debutanten Ninette Larsen, der har skrevet digtsamlingen Hybrid, og Eva Iversen, der debuterer med romanen Bedrag. Desuden udgiver Gladiator Maja Lee Langvads nye skønlitterære bog om adoption, som hun har skrevet under et længere ophold i Korea. Romanen hedder Hun er vred.

Et eksempel på forlagets genudgivelse af klassikere er En dødsnat af Marie Bregendahl og Leif Panduros Øgledage, der har fået efterord af Klaus Rifbjerg. Gyldendal fortsætter sit genudgivelsesprogram med klassikere som Tolstoj, Kafka og Lagerlöf, men også med opsamlinger af store nulevende forfatteres værker. To af Danmarks største nulevende digtere, Søren Ulrik Thomsens samlede værker og Henrik Nordbrandts 100 bedste digte, udkommer dette forår.

Forlaget Klims store navn i foråret er japaneren Haruki Murakami, hvis roman Hardboiled wonderland og verdens ende rammer boghandlerne til maj. Klim udgiver også for første gang på dansk den kritikerroste afdøde amerikanske forfatter David Foster Wallace. Fra Rosinante og Co. har direktør Jakob Malling Lambert spændte forventninger til Jung Changs Enkekejserinden. Hun er forfatteren bag den internationale bestseller Vilde Svaner, men har her skrevet den hidtil ukendte historie om Cixi, der i mere end 50 år regerede Kina.

Et af den kommende bogsæsons sikre hit er amerikaneren John Williams roman Stoner, der allerede har gået sin sejrsgang over det meste af verden. Romanen blev udgivet første gang i 1965, hvor den ikke vakte nogen form for opsigt, men det gjorde den til gengæld, da et amerikansk forlag valgte at genudgive den. I april udkommer den på dansk i en oversættelse af Jens Christian Grøndahl.

Det er bare en rigtig god historie, siger Lars Boesgaard fra Lindhardt og Ringhof, som har sikret sig de danske rettigheder til den lille roman, der tegner et portræt af en helt almindelig mand.

Lars Boesgaard har desuden store forventninger til tre norske skønlitterære forfattere, der alle har et stort publikum i Danmark: Med romanen Disse øjeblikke er der nyt fra Herbjørg Wassmo, norsk-amerikanske Siri Hustvedt kommer med Den brændende verden, der beskrives som en intellektuel detektivhistorie. Og så udkommer der en ny bog fra en forfatter, som har sagt, at han ikke vil skrive flere romaner, nemlig norske Karl Ove Knausgård. Men så må vi nøjes med Knausgårds artikler og essays i samlingen, der hedder Sjælens Amerika.