Partier: Provinsen bør modtage flere kulturpenge

Hovedstaden får for meget kunststøtte fra staten i forhold til resten af landet, lyder kritik i Folketinget. Kulturministeren går med til at se på støttesystem

”Vi har et problem, som jeg også hører om fra aktører ude i landet. Hvordan kan vi forhindre, at det sker igen,” siger Venstres kulturordfører Michael Aastrup Jensen, der i går havde indkaldt kulturminister Marianne Jelved (R) i et samråd i Folketinget for at få svar.
”Vi har et problem, som jeg også hører om fra aktører ude i landet. Hvordan kan vi forhindre, at det sker igen,” siger Venstres kulturordfører Michael Aastrup Jensen, der i går havde indkaldt kulturminister Marianne Jelved (R) i et samråd i Folketinget for at få svar. . Foto: David Leth Williams.

I 2014 fordelte Statens Kunstfond en tredjedel af støttekronerne uden for hovedstadsområdet.

Men det er slet ikke nok og udtryk for en markant skævvridning i støtteordningen, mener en række partier uden om regeringen.

De ønsker, at regeringen tager flere initiativer for at sikre en bedre balance samt en evaluering af kunstfondens fordelingssystem, hvor der allerede skal tages hensyn til en geografisk spredning af 500 millioner støttekroner.

”Vi har længe og i forskellige variationer diskuteret, hvordan vi sikrer en balance mellem øst og vest, når der fordeles penge til kulturen,” siger Venstres kulturordfører, Michael Aastrup Jensen. 

Som et eksempel på en skævvridning peger han på Kunstfondens Scenekunstudvalgs beslutning om at tage 1,7 millioner kroner fra Teatret Svalegangen i Aarhus sidste år. Det forhindrer teatret i at kunne fortsætte en ellers succesfuld turnévirksomhed i Jylland, som teatret har praktiseret gennem de seneste 13 år.

”Vi har et problem, som jeg også hører om fra aktører ude i landet. Hvordan kan vi forhindre, at det sker igen,” siger Michael Aastrup Jensen, der i går havde indkaldt kulturminister Marianne Jelved (R) i et samråd i Folketinget for at få svar.

Her gik ministeren med til at se nærmere på baggrunden for Kunstfondens vurderinger i sin geografiske fordeling hidtil. ”Regeringen vil ikke lovgive mere end, der allerede er gjort,” påpegede ministeren til samrådet og henviste til den reform af kunststøttesystemet, der gjaldt fra og med 2014, og hvor forligskredsen indførte hensynet til den geografiske spredning.

”Men vi kan godt tage en evaluering af systemet for bedre at kunne vurdere, hvordan det går,” lyder det fra Jelved, der vil indkalde kulturordførerne til et møde inden sommerferien. 

Den beslutning glæder ordførere fra både Venstre, Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance.

”Det er en vigtigt diskussion, og der findes utroligt spændende kulturinstitutioner i provinsen, som ikke findes i Købehavn. Man risikerer, at der opstår en centrifuge, som gør, at kulturen knyttet til en metropol, bliver det, der driver værket, og at man overser, at der er andre former for institutioner i andre dele af landet,” siger Mette Bock, Liberal Alliances kulturordfører.