På forrådsjagt i stenalderen

Hvert år vælger en lille gruppe børn at tilbringe en uge af deres sommerferie på Moesgaard Museum ved Århus. Her er de langt væk fra playstation og mobiltelefoner, men tæt på naturen og livets basale krav om at skaffe føde

For et stenaldermenneske er dagens opgaver reduceret til det helt basale at skaffe mad og undgå at falde i fjendens kløer. –
For et stenaldermenneske er dagens opgaver reduceret til det helt basale at skaffe mad og undgå at falde i fjendens kløer. –. Foto: Lars Aarø/Fokus.

Bybus nummer seks ankommer til stoppestedet ved Moesgaard Museum syd for Århus. Ud myldrer en flok højrøstede børn, drengene med rygsække og pigerne med små fikse tasker. Et kvarter efter er de ved fælles hjælp omklædt til stenalderfolk med ét skindstykke foroven og et andet forneden. Taskerne er lagt væk, og de skræller ligesom dagligdagslivet af sig, samtidig med at der falder en slags andægtig ro over gemytterne.

Navne som Mette, Caroline og Mathias bliver byttet ud med Lille Bue, Vævre Mus og Ensomme Ulv, og i en lang kolonne bevæger børnene sig fra museets jernalderhus ind i Marselisborgskoven til et sted, hvor bøgetræernes kroner helt lukker solens stråler ude, og Giber Ås rislen udgør den eneste lyd. Kulissen kunne næppe være mere autentisk. Her slår de lejr, og nogle giver sig til at bygge fiskefælder af pilegrene, mens andre lister sig rundt i skoven for at sikre sig, at der ikke er fjendtlige stammer i nærheden.

Børnene, der er mellem 8 og 13 år, er i gang med et rollespil arrangeret af Moesgaard Museum som et led i Århus Kommunes projekt Aktiv Sommerferie.

Jeg er her, fordi min mor sagde, jeg skulle, fortæller 11-årige Mathias. Trods en umiddelbar skepsis har han det dog rigtigt fint med at være stenaldermand i en uges tid. Vennen Aksel har det på samme måde. Han måtte droppe fodboldskolen, fordi han har brækket den ene arm, men nu ville han ikke bytte. Det er vildt sjovt, erklærer han.

Odder, alias Niels Holm Frederiksen og Grævling, der også bærer det mere nutidige navn Mikkel Boesen, leder gruppen. De to har med eget firma gjort det til en levevej at arrangere lege og rollespil med teologisk eller historisk indhold, og i denne uge er de altså hyret af Moesgaard Museum. At det netop er stenalderen, som gruppen skal forestille at befinde sig i, er naturligvis ingen tilfældighed.

Moesgaard Museum har siden foråret vist den store særudstilling Ötzi Mumien fra Alperne. Ötzi er et af verdens bedst bevarede oldtidsmennesker. Hans frosne, mumificerede lig blev i 1991 fundet ved et tilfælde, og hans liv har i en årrække været genstand for videnskabelige undersøgelser af et stort forskerteam. Udstillingen er derfor i stand til at tegne et detaljeret billede af hans stenalder-tilværelse.

En tilværelse, som de sommerferie-ramte Århus-børn forsøger at efterligne. De er helt med på, at her gælder det tilværelsens helt basale forudsætning det at holde sig i live. Al deres tid går med at forsøge at skaffe mad og lave hytterne af pilegrene, sælskind og reb så tætte, at de kan holde varmen. Og så gælder det om at holde sig fri af de fjendtlige stammer, der hele tiden truer med at tilintetgøre dem. Begreber som skole og fritidsinteresser findes ikke i dette univers. For slet ikke at tale om playstations og mobiltelefoner.

Derhjemme er jeg mest indenfor, hvor jeg ser tv eller spiller playstation. Her er vi ude i naturen hele tiden, det er sjovt og så lærer vi også noget, mener 9-årige August, der selv har bestemt, at hans stenaldernavn er Fede Ko!

Bodil Johansen, der leder skoletjenesten på Moesgaard Museum, er også fulgt med ud i skoven denne dag. Hun nyder at se børnenes engagement.

Det er meget kontrastfyldt i forhold til deres hverdag hjemme i familierne, men det oplever vi aldrig som et problem. Det er eksempelvis slet ikke nødvendigt at bede dem om at lade mobiltelefonerne blive i tasken. Det gør de helt af sig selv, fordi de godt kan mærke, at det ville være helt malplaceret at hive dem frem herude, og fordi de simpelthen er stenalderfolk, så længe de er herude i skoven, siger hun.

Det er første gang, at museet gennemfører sit sommerferie-projekt som et rollespil, men siden 1981 har man været med i Århus Kommunes ordning Aktiv Sommerferie.

Vi har mange gengangere fra år til år, og det tager vi som udtryk for, at børnene kan lide, det vi laver, siger Bodil Johansen.

Mette og Caroline er otte år og dermed gruppens yngste deltagere. De har lidt problemer med at få skindstykkerne til at sidde rigtigt, når der hverken er knapper eller lynlås, men da de først er på plads, føler de sig hensat til en helt anden verden. De holder nærmest på kommando op med at fnise og lever sig hundrede procent ind i legen.

Hvorfor bruger I en uge af jeres sommerferie her?

Fordi det er sjovt, kan du ikke forstå det, siger de nærmest i munden på hinanden og ligner nogen, der har fået stillet verdens dummeste spørgsmål!

washuus@kristeligt-dagblad.dk

Det kan være svært at få stenaldertøjet til at sidde rigtigt, når der hverken er knapper eller lynlås! Her er det Grævling, alias Mikkel Boesen, der hjælper otteårige Mette, der i denne uge har skiftet navn til Lille Bue.
Det kan være svært at få stenaldertøjet til at sidde rigtigt, når der hverken er knapper eller lynlås! Her er det Grævling, alias Mikkel Boesen, der hjælper otteårige Mette, der i denne uge har skiftet navn til Lille Bue. Foto: Lars Aarø/Fokus.