Salman Rushdie: Angsten har forklædt sig som respekt

Charlie Hebdo-affæren viser, at vi har draget de forkerte konklusioner af muslimers trusler mod ytringsfriheden, siger forfatteren til ”De sataniske vers ”

Mere end 25 år efter ”De sataniske vers” ser det ud til, at vi har draget de forkerte konklusioner. I stedet for at udlede, at vi skal stå fast mod disse angreb mod ytringsfriheden, er det blevet til at vi skal dysse dem ned med kompromisser og afkald,” siger Salman Rushdie.
Mere end 25 år efter ”De sataniske vers” ser det ud til, at vi har draget de forkerte konklusioner. I stedet for at udlede, at vi skal stå fast mod disse angreb mod ytringsfriheden, er det blevet til at vi skal dysse dem ned med kompromisser og afkald,” siger Salman Rushdie.

Vi har draget de forkerte konklusioner af fouroren over ”De sataniske vers”.

Det siger forfatteren Salman Rushdie nu som reaktion på, at amerikanske forfattere og intellektuelle tidligere har protesteret mod den amerikanske Pen Clubs beslutning om at tildele Charlie Hebdo det litterære selskabs prestigefyldte pris for Mod og Ytringsfrihed.

Det franske satiriske ugeblad mistede 11 medarbejdere under terrorangrebet i januar begået af to franske muslimer på grund af bladets karikaturtegninger af muslimers profet Muhammed.

De amerikanske forfattere mente, at tegningerne var et racistisk og islamofobisk angreb på de franske muslimer.

”Mere end 25 år efter ”De sataniske vers” ser det ud til, at vi har draget de forkerte konklusioner. I stedet for at udlede, at vi skal stå fast mod disse angreb mod ytringsfriheden, er det blevet til at vi skal dysse dem ned med kompromisser og afkald,” siger Salman Rushdie i et interview med det franske tidsskrift l'Express.

”Man kan kalde det politisk korrekthed. Men det, ingen taler om, er angsten. Mennesker bliver dræbt, og bomber og kalashnikovs har ændret debatten. Angsten har forklædt sig som respekt,” siger Salman Rudshdie, som i 1989 selv blev offer for en fatwa, en dødsdom udsted af den iranske ayatollah Khomeinei, efter offentliggørelsen af romanen ”De sataniske vers”.

Han ser en lige linje fra den dødsdom, som i årtier har tvunget ham til at leve i skjul og under politibeskyttelse, og terrorattentatet mod Charlie Hebdo.

”Jeg har skrevet i mine erindringer, at affæren omkring De sataniske vers var de første toner i den makabre symfoni, som nu spilles i fuld længde. Og allerede dengang forsøgte man at marginalisere mig ved at beskrive min skæbne som noget sjældent. Mine tilhængere sagde, at jeg var den eneste, der blev udsat for dette. Mine modstandere sagde, at mine skriverier ikke fortjente at blive beskyttet af ytringsfriheden. Men masser af forfattere udsættes for denne vold i lande som Iran eller Saudi Arabien. At sige denne sandhed er ikke et angreb på islam,” siger Salman Rusdie, der opfordrer til at gøre op med begrebet islamofobi.

”Vi skal gøre op med dette tabu om islamofobi. Hvorfor skulle man ikke kunne diskutere islam? Man kan respektere mennesker ved at forholde sig skeptisk til deres ideer, også selv om kritikken er stærk. At bekæmpe ekstremismen er ikke det samme som at bekæmpe islam. Det er tværtimod et forsvar for islam,” siger Salman Rushdie.