Skjulte forbindelser og sammenhænge

Ann Bjerre er en både kyndig og vidende retræteleder, og hendes bog ”Vand til vin” rummer nyttig viden om Notre Dame de Chartres. Men formidlingen halter

Retræteleder Ann Bjerre  udgav i 2011 bogen ”Vandringen – i pilgrimsspor”. Nu er hun igen aktuel med bogen ”Vand til vin. Katedralen og budskabet om livsglæde”.
Retræteleder Ann Bjerre udgav i 2011 bogen ”Vandringen – i pilgrimsspor”. Nu er hun igen aktuel med bogen ”Vand til vin. Katedralen og budskabet om livsglæde”.

Ann Bjerres navn vil ganske givet være kendt af mange spirituelt interesserede eller blot nysgerrige mennesker, der i disse år i større tal end nogensinde i nyere tid tager på pilgrimsrejser eller deltager i retræter. Ann Bjerre har den seneste halve snes år stået i spidsen for en række af disse arrangementer, og i 2011 udgav hun bogen ”Vandringen – i pilgrimsspor”. Nu er hun igen aktuel med bogen ”Vand til vin. Katedralen og budskabet om livsglæde”.

Udgangspunktet for denne bog er en retræte, som Ann Bjerre holdt i Frankrig i 2014. Hun var på denne tur angiveligt ledsaget af seks kvinder, og målet var Chartres, beliggende cirka 80 kilometer syd for Paris. I denne by ligger den berømte katedral Notre Dame de Chartres. Dette vidunderlige bygningsværk, den berømteste af samtlige 154 katedraler i Frankrig, der blev grundlagt i 1020 og genopført efter en brand i 1194, gemmer på en historie, der indeholder alt, hvad et spirituelt pilgrimshjerte kan begære.

Notre Dame de Chartres har op gennem århundrederne været – og er stadig – genstand for en umådelig stor religiøs interesse. Med sin før-kristne kilde og krypt, sin sorte madonna, et relikvie i form af Jomfru Marias slør, sin verdenskendte labyrint i kirkegulvet og det helt unikke glasmaleri i form af et madonnabillede, kaldet Notre Dame de la Belle-Verrière, har kirken mere end nok at byde på for enhver, det være sig af kulturel, almindelig katolsk eller protestantisk kirkelig interesse.

Eller, som det er tilfældet for Ann Bjerre, for de pilgrimme, der er af den tro, at katedralen rummer specielle spirituelle og esoteriske kræfter og budskaber.

Man kan dertil også tale om en Maria Magdalena-kult i lighed med den, der møder læseren hos den amerikanske forfatter Dan Brown, for eksempel i romanen ”Da Vinci Mysteriet”.

Det er denne esoteriske verden og viden, man gennem læsningen af Ann Bjerres bog bliver draget ind i. Og der er næppe nogen tvivl om, at hvis man hører til blandt dem, der føler sig tiltalt for eksempel af tanken om, at Maria Magdalena efter mødet med den opstandne Kristus gik om bord på et skib og sejlede til Frankrig for at slå sig ned i Marseilles, og af tanken om, at hendes bror Lazarus efter sin genopvækkelse blev biskop i den samme by, ja, så vil bogen være en øjen- og hjerteåbner med et væld af interessante oplysninger og refleksioner. Der er i bogen et ønske om ved hjælp af talmagi, astrologi og anden esoterisk viden at se forbindelser og sammenhænge, der for den mere nøgterne eller bare traditionelt troende vil være skjult for så vel øjet som sjælen.

Ann Bjerre er både en kyndig og vidende retræteleder. Der er en mængde nyttige informationer om Notre Dame de Chartres, som enhver læser ville kunne have stor glæde af, ikke mindst med henblik på et besøg i katedralen. Men læseglæden forstyrres en del af den måde, disse informationer bliver formidlet på. Ann Bjerre har valgt at give sin bog romankarakter. Hun tager udgangspunkt i egne oplevelser og erfaringer, men præsenterer dem i en fiktiv form med flere interagerende personer. Ind imellem de ganske koncentrerede udredninger kommer der en stadig strøm af små realkommentarer i form af bemærkninger om vejret, maden, tøjet, dagsformen og personernes stemmeføring og udseende, i lighed med hvad man præsenteres for i en hvilken som helst populær kriminalroman, men det lykkes ikke rigtigt. Som læser sidder man blot og ønsker, at fortælleren ville holde sig til sit budskab og sin viden og så lade modtageren selv danne sig sine billeder og sine egne indtryk af det fortalte, hvad enten man nu er enig eller ej.

Bogen er forsynet med et glimrende lille faktuelt efterskrift om katedralens historie forfattet af journalist og kulturgeograf Dorte J. Thorsen.

kultur@k.dk