Skyldfølelsen er afskaffet

Bog om det åbne parforhold mangler etiske mellemregninger og efterlader børnene som de store tabere

Sara Skaarups nye bog "Kærlighedskontrakten - åbenhed og troskab i parforholdet" en del om den moderne selvopfattelse, hvor autenticitet primært forbindes med behovsopfyldelse og ikke med at tage den fulde konsekvens af at være forpligtet over for andre, skriver anmelder Sørine Gotfredsen
Sara Skaarups nye bog "Kærlighedskontrakten - åbenhed og troskab i parforholdet" en del om den moderne selvopfattelse, hvor autenticitet primært forbindes med behovsopfyldelse og ikke med at tage den fulde konsekvens af at være forpligtet over for andre, skriver anmelder Sørine Gotfredsen. Foto: Leif Tuxen.

Fordommene står i kø, når man tager fat på denne bog.

Kærlighedskontrakten er en detaljeret indføring i, hvordan man etablerer det åbne forhold, hvor et par aftaler, at de hver især må indgå i seksuelle relationer med andre. Vi kender tanken fra forrige årtier, hvor man eksperimenterede med parforhold og kernefamilie i troen på, at mennesket bør have rum til udfoldelse. Fænomenet er blevet flittigt kritiseret, og mange opfatter nok i dag tanken om det åbne forhold som lidt af en utopi. Fordi den ene part ofte vil blive taberen, og fordi ikke mindst børnene kan lide under det.

Men der findes stadig troende sjæle, og én af dem er Sara Skaarup, der er uddannet cand.comm., sexolog, mor til to, og som selv lever i et åbent forhold.

LÆS OGSÅ: "Jeg vil være tro mod mig selv"

Hun er helt bevidst om den enorme skepsis, hendes tanker møder, men med denne bog fremsætter hun ufortrødent budskabet om, at to mennesker kan skabe følelsesmæssig troskab, mens de dyrker sex med andre. Og med udgangspunkt i parolen Lyst er liv forsøger hun at legitimere og muliggøre de drifter uden om parforholdet, der ellers for de fleste er noget, der skal forsages.

Læseren præsenteres for stort set ethvert tænkeligt scenarie, den eksperimenterende kan komme ud for. Hvordan introducerer man det åbne forhold for sin partner, hvilke regler skal gælde, hvad siger man på vej ud af døren til et stævnemøde, og hvad siger man ved hjemkomsten?

Alle detaljer endevendes, og det åbne forhold synes lige så tidskrævende som en fuldtidsstilling. Skaarup har blik for de mange minefelter, der kan opstå, men trods den lange også for lange analyse og understregning af, hvor meget man skal passe på hinanden, står én ting klart tilbage. Nemlig menneskesynet og manglen på etisk bevidsthed.

For mens Skaarup tager afstand fra 1970ernes tankeløse adfærd, har hun stadig troen på, at den enkelte har ret til at udleve sig selv. Det handler ikke her om at anerkende begrebet afsavn, men om at redefinere vilkårene, så de passer til behovene. Fordi lyst er liv.

Bogen forsvarer den, der føler sig berettiget til at få det hele, også hvis det bliver på andres bekostning. For hvordan man end vender og drejer det, strander man ved spørgsmålet om børnene, og her kommer Skaarups teorier skammeligt til kort.

Hendes primære løsning på problemet er, at forældrene skal holde deres åbne forhold hemmeligt, hvilket leder til to oplagte indsigelser.

For det første: Kan man byde sine børn, at de må leve på en slags løgn angående far og mor?

Og for det andet: Hvad nu, hvis den ene forælder bliver seriøst forelsket i en anden?

Skaarup erkender, at dette kan ske, og skriver: Det kan virke besynderligt at gå frivilligt ind på et område, hvor dette sker. Særligt med tanke på, at de fleste af os ellers bruger det meste af vores tid på at navigere uden om problemer og ubehag.

Netop! Det åbne forhold udgør en helt bevidst gambling med familien og børnenes tryghed, for mens det altid kan ske, at en forælder bliver forelsket i en anden, udgør denne bog helt bogstaveligt en manual til, hvordan man mest effektivt opsøger situationen, der kan splitte en familie ad.

Kærlighedskontrakten svigter således de afgørende etiske spørgsmål, muligvis fordi forfatteren tror så meget på individets ret til udfoldelse, at hun faktisk ikke for alvor kan se dem. Og hendes grundholdning bekræftes af en række interviewpersoner med erfaring fra det åbne forhold.

Bogen afslører en del om den moderne selvopfattelse, hvor autenticitet primært forbindes med behovsopfyldelse og ikke med at tage den fulde konsekvens af at være forpligtet over for andre. Det er bestemt muligt, at det åbne forhold for nogen kan fungere til gensidig lykke, men som almen brugsanvisning i, hvordan man skaber et liv uden besværlige afsavn, fremstår denne bog ikke gennemtænkt. Snarere en smule uansvarlig. Fordommene er desværre blevet bekræftet.

kultur@k.dk

Sara Skaarup: Kærlighedskontrakten åbenhed og troskab i parforholdet. 288 sider. 200 kroner. Gyldendal.