Søfolk i krig

Tradition og fornyelse præger bog om den maritime historie

Morten Tinning (redaktion): Søfolk i krig  - nedslag i den maritime historie. 207 sider, 299 kroner. Udgivet af M/S Museet for Søfart
Morten Tinning (redaktion): Søfolk i krig - nedslag i den maritime historie. 207 sider, 299 kroner. Udgivet af M/S Museet for Søfart.

Christen Hansen fra Stevns gjorde under krigen i 1864 tjeneste på skruefregatten Skjold. Hans dagbog, der ikke tidligere har været offentliggjort, indgår i nærværende udgivelse og er med de umiddelbare glimt, den giver af dagligdagen på et orlogsskib, et af læsningens højdepunkter.

Det meste af tiden om bord gik, erfarer man, med at udføre rutinearbejde - og med at vente. Men pludselig kunne krigen være tæt på. Hansen fortæller: ”Jeg havde min Plads på Dækket, og her kunne jeg tydelig see Kuglerne, som vare rettede imod os. I Begyndelsen af Affairen kom en Kugle i Retning mod Skibet, og vandede lidt før den naaede os og sprøitede endeel Vand op på Dækket. Derpaa sprang den op af Vandet og gik over Hovedet paa os, og op over Finkenettet og vandede i den modsatte Side. Nogle faa Stykker kom lige imod Skibet nede ved Vandet og stødte mod Skibet saa det rystede alt hvad der var nede på Bannierdækket. Gud være lovet ingen Mand kom tilskade”.

Som bogens redaktør, Morten Tinning, påpeger i forordet, er det en udgivelse, der er kendetegnet både ved tradition og fornyelse. Udgivelsen er en fortsættelse af museets årbog, der udkom første gang i 1942. Fornyelsen består først og fremmest i, at bogen er en temaudgivelse, der yderligere både fremstår i en ny indbinding og et nyt layout. Samtidig skal bogen gøre det ud for nummer 36 i en hidtil selvstændig udgivelsesrække fra museet Maritim Kontakt. Ændringerne, der har ført til et indbydende helhedsindtryk, skal ses i sammenhæng med, at søfartmuseet, der ligger i Helsingør, i 2014 fik sin egen bygning - efter i 98 år at have haft hjemme på Kronborg Slot.

De første to af de syv artikler, der belyser bogens gennemgående tema, nemlig relationen mellem krig og civil søfart til skiftende tider, formidler specialviden for de særligt interesserede: dels om Christian den Femtes rekruttering af professionelle søfolk i Amsterdam i slutningen af 1600-tallet, dels om indrulleringen af søfolk til den danske orlogsflåde i perioden 1704-1849.

For de fleste vil det nok være mere interessant at læse, hvad Torbjørn Ødegaard fortæller om den norske sømand Niels Moss, der i årene 1769-1772 var slave i Algier. Danmark-Norge var på det tidspunkt i krig med Algier på grund af uenighed om den pris, der skulle betales for beskyttelse af skibsfarten i Middelhavet.

Moss skriver ikke meget om selve slavearbejdet, men langt hellere om livet i Algier i almindelighed. Ødegaard giver denne karakteristik af ham: ”Han er en allestedsnærværende ånd og opererer mere som en faktasøgende oplysningstidsskribent end som en tilfangetaget sømand og træl.” Afsnittet om Moss er et andet af læsningens højdepunkter. Desuden hører vi om danske søfolk under Første og Anden Verdenskrig - belyst i forlængelse af en af mussets faste udstillinger, ”I krigens skygge” - og om et militært angreb på olietankeren Mærsk Karama i Den Persiske Golf i 1988.

grymer@k.dk