Hvad ved vi egentlig om søhelten Tordenskjold?

Vi ved meget om Tordenskjolds gerninger, men kun lidt om Peter Wessels tanker, fortæller historiker Dan H. Andersen, forfatteren bag stor biografi om legenden

Dan H. Andersen, cand.mag. i historie og engelsk. -
Dan H. Andersen, cand.mag. i historie og engelsk. - . Foto: Emil Hougaard/Scanpix.

Er det interessant med en ny filmatisering om Tordenskjold?

”Det er interessant, at alle film om ham, også den nye, foregår uden for det element, der faktisk gjorde ham interessant. De foregår alle på land, mens Tordenskjolds gerninger jo foregik til havs. Jeg ville gerne se en rigtig søkrigsfilm om ham. Men søslag er selvfølgelig dyre at fremstille på film.”

Hvad ved vi egentlig om ham?

”Meget, fordi han selv skrev 1200 breve. Første brev var fra 1706 og stilet til kongen med en anmodning om at blive søkadet. Et af de allersidste er fra 1720 og er en instruks til hans bestyrer om, hvordan forretningen skal føres under den store udlandsrejse. Alle breve er tjenstlige. Der er dog et enkelt til hans far, da han ligger for døden, men ellers er der ingen kærlighedsbreve, ingen dagbøger om hans tanker.

Det, vi ved om ham, kommer fra hans handlinger og de få beskrivelser, der findes, blandt andet svenske, hvor man viser stor respekt for ham. Et brev beskriver, da Tordenskjold med en fregat og 200 mand angreb to store svenske linjeskibe med 1000 mand. Min teori er, at det var bevidst. Han ønskede at skræmme fjenden med sin uberegnelighed. Han fremstår som en blændende sømand, næsten selvmorderisk modig, men også temmelig kolerisk.”

Når vi ved så meget om Tordenskjold, hvorfor er han så samtidig omgærdet med mystik?

”Det har vi kun nogle idéer om. Det er altid det samme i krig, at mange er tapre, men kun få huskes som helte. Tordenskjold gjorde sit for at blive husket. Der eksisterer portrætter af ham, som han selv bestilte og forærede væk som gave. Så kom der ret tidligt en biografi om Tordenskjold af Caspar Peter Rothe med en masse dokumenter, men også 8-10 historier om Tordenskjold, som vi stadig husker.

En handler om, hvordan Tordenskjolds soldater marcherede rundt foran en svensk fæstning for at lade dem tro, at der var flere danske soldater, end der reelt var. Det er nok ikke sandt. Nogle myter kommer fra den biografi, andre kommer fra Tordenskjold selv. Der er to sider af ham og forbindelser mellem dem. Og vi ved ikke altid præcist, hvad der er reelt historie, og hvad der er myte.”

Den nye film skildrer Tordenskjolds sidste tre måneder. Hvad ved vi egentlig om den periode?

”Ikke meget. Vi ved, at der var meget fest og mange kvinder, og det ved vi blandt andet, fordi han måtte betale en bøde for at få et barn med en kvinde uden for ægteskabet. Vi ved også, at han rejste til udlandet, men ikke hvorfor. Det kan have været rastløshed, for at mødes med en engelsk adelskvinde i Hannover i Tyskland, hvor den engelske konge regerede.

Måske var det for at gå i tjeneste hos ham og finde en ny krig. Så ved vi, at han dør i en duel, men der er mange forskellige beretninger om hvorfor. Dem kan man læse om i min bog. Men jeg kan godt forstå, at man som filmmand fokuserer på denne i historien blanke periode og laver nyt indhold der. Man har villet undersøge, hvad der sker med krigeren, når der ikke er nogen krig længere.”