Solvognen er vendt hjem

Af Dorte Remar

For 105 år siden dukkede en gylden skive op af plovfuren i Trundholm Mose på Odsherred i Nordsjælland, hvor Frederik Willumsen gik i egne tanker bag et hesteforspand og pløjede mosejord. Skiven viste sig at sidde på en hest og en vogn. Et af Danmarks betydeligste danefæ, Solvognen, var dukket op af mulden.

Den 60 centimeter lange bronzefigur blev hurtigt overtaget af Nationalmuseet i København. Her har den siden kunnet studeres og beundres, og der er blevet fortalt historier om den, som rækker 11.000 år tilbage i tiden til den danske bronzealder. Men nu er Solvognen kommet hjem igen. På lørdag åbner Odsherreds Kulturhistoriske Museum udstillingen "Solens land" i anledning af, at Solvognens tilbagevenden til den egn, hvor den blev fundet.

Solvognens skive, der gengiver Solens rejse dag og nat, fik sidste år en plads i Danmarks kulturkanon. Siden er forskningen i dens hemmelighed blusset op.

-- Mange spørgsmål er endnu ubesvarede, men eksistensen af talsystemer, tabeller og kalendere i en periode uden skrift-sprog tegner en ny, vigtig dimension af en af Nordeuropas store kulturelle manifestationer: bronzealderen, siger professor i arkæologi Klavs Randsborg, Københavns Universitet.

Hvorfor Solens Folk, som den lokale befolkning blev kaldt, kørte deres helligdom, Solvognen, i Trundholm Mose, gisnes der stadig om.

Læs mere under Kultur