Kunstner: Jeg elsker at læse om ting, som jeg ikke kan forstå

Kunstneren Eske Kath læser sjældent skønlitterære bøger. Til gengæld hører han dem som lydbøger

Foruden Murakamis mange bøger holder kunstneren Eske Kath meget af at læse om ting, som man ikke rigtig kan få tag om eller forstå. -
Foruden Murakamis mange bøger holder kunstneren Eske Kath meget af at læse om ting, som man ikke rigtig kan få tag om eller forstå. - . Foto: Nicolai Lorenzen/Polfoto.

Hvad læser du?

Jeg ”læser” rigtig meget, men det er sat i gåseøjne, for egentlig lytter jeg mest til lydbøger. I hvert fald når der er tale om skønlitterære bøger. Jeg er meget glad for science fiction, og så lytter jeg meget til Murakami, fordi han skriver så medrivende og bevæger sig mellem virkelighed og en slags drømmeverden. For mig er en god skønlitterær bog en roman, hvor forfatterens sprog er troværdigt. Med gode forfattere har jeg en fornemmelse af, at jeg er inde i deres hoved, at jeg er en del af deres tankegang. Jeg bliver inviteret ind, og så fører bogen mig derhen, hvor den vil.

”Solaris” af Stanislaw Lem er også en fantastisk bog, der beskriver fantasien om andre verdener og om, hvordan noget kan være så forskelligt fra os. Det reflekterer over i min store grundinteresse for naturvidenskab, som jeg læser mange faglitterære bøger om. Dem lytter jeg ikke til, fordi man ofte skal tilbage og læse et afsnit forfra for at forstå tingene ordentligt. Generelt kan jeg enormt godt lide at læse om ting, som man ikke rigtig kan få tag om eller forstå. Såsom kvantefysik, astronomi og mørk energi, hvor ting bliver ekstremt mærkelige.

En af mine favoritter er også den amerikanske forfatter Bill Bryson. I bogen ”En kort historie om næsten alt” lader han sin nysgerrighed styre og prøver at sætte sig ind i alle de spørgsmål, som hverdagen stiller. Ting, som man undrer sig over i hverdagen, og som pludselig bliver meget nærværende.

Hvem læser du?

Lige nu er jeg i gang med tre bøger, hvor to er faglitterære, og en er skønlitterær. Den skønlitterære er Murakamis ”Trækopfuglens krønike”. Af faglitteratur læser jeg en bog af Sean Carroll, der hedder ”The Big Picture” – alt, hvad jeg læser eller lytter til, er på engelsk. Bogen handler om, hvorvidt man kan finde meningen med livet og meningen som menneske i en verden, der er bygget på naturvidenskab. Og så læser jeg en bog om, hvordan filmen ”Blade Runner” blev til. En overraskende lang bog om aspekterne i at producere sådan en film.

Hvor læser du?

Meget af det arbejde, jeg laver, er mekanisk, og så giver det god mening at lytte til bøger. Derfor hører jeg mange skønlitterære bøger, mens jeg arbejder. Vi er lige flyttet tilbage til Danmark fra USA, men derovre læste jeg meget i undergrundsbanen. Ellers tager jeg gerne en bog med på ferie, og hvis jeg bliver grebet af noget, ligger jeg også i sengen og læser.