Sparekniv truer sønderjysk kulturarv

7 af de 22 lokale museer i Museum Sønderjylland foreslås nedlagt på grund af besparelser. Det er del af en landsdækkende politisk tendens til at se kulturarv som noget, man ikke kan tjene penge på, mener historiker

Manglende økonomisk støtte fra kommuner og stat betyder nu, at Museum Sønderjylland afknoppes for syv af sine 22 lokale museer. Her ses kunstmuseet i Tønder, der er en del af Museum Sønderjylland.
Manglende økonomisk støtte fra kommuner og stat betyder nu, at Museum Sønderjylland afknoppes for syv af sine 22 lokale museer. Her ses kunstmuseet i Tønder, der er en del af Museum Sønderjylland. . Foto: Stig Nørhald.

Manglende økonomisk støtte fra kommuner og stat betyder nu, at en af de bærende grene i sønderjysk kulturliv, Museum Sønderjylland, afknoppes for syv af sine 22 lokale museer.

For at spare 2,2 millioner kroner på næste års budget for museet skal en række museer i landsdelen, heriblandt Bymuseet i Haderslev, Skærbæk Museum og Jacob Michelsens Gård i Aabenraa, enten nedlægges eller drives videre i kommunalt regi, siger Jens Møller, formand for Museum Sønderjylland.

”Det er trist, men vi skal også være ansvarlige for den økonomi, vi har. Og vi har fået at vide, at der ikke er flere penge at hente fra kommunerne, overhovedet,” siger han.

Museum Sønderjylland drives af midler fra staten og fire sønderjyske kommuner, og ifølge formanden for bestyrelsen skyldes besparelserne ikke, at museet er en dårlig forretning, men at tilskuddet fra staten og lønningerne er gået hver deres vej det seneste års tid.

Der er ingen tvivl om, at spareplanen bliver en forringelse for kulturlivet i Sønderjylland, men når det er sagt, vedrører det hele landet, mener Claus Bundgård Christensen, historiker ved Roskilde Universitet.

”Sønderjylland har en helt enestående historie og kulturel betydning. Det er også her, man har forbindelsen til den store europæiske historie. Jeg var faktisk ret rystet, da jeg hørte om planerne. Man kan i den grad undre sig over, at der ikke bruges flere penge på sønderjysk historie for tiden,” siger han med henvisning til, at der for eksempel ikke er fundet politisk støtte til et museum for Første Verdenskrig på den gamle zeppelinerbase i Tønder.

”Når jeg fortæller kolleger i udlandet, at der ikke er sådan et museum, så ryster de på hovedet. I stedet for at man fra politisk hold poster penge i det, der kunne trække turister til og slå et stort badeland i indtjening, laver man en tilbagerulning, der de facto vil ende med lukninger,” siger han.

Han ser det som del af en landsdækkende tendens til, at politikere lokalt og nationalt, i blå såvel som rød blok, nedprioriterer kulturarven.

”Der blæser iskolde vinde omkring alt, hvad der har med humaniora og kulturarv at gøre i øjeblikket. Det ses simpelthen ikke som noget, der kan generere et økonomisk overskud,” siger Claus Bundgård Christensen.

I Haderslev Kommune, der er én af driftskommunerne for Museum Sønderjylland, skal lokalpolitikerne i maj og juni måned tage stilling til skæbnen for tre af byens mindre museer, der alle har en lang historie.

”Vi fremlægger nogle forskellige modeller, der går fra, at vi helt overtager driften til lukning af alle eller nogle af afdelingerne,” siger kommunaldirektør Willy Feddersen.

Det kan også ende med, at museerne kan drives af frivillige eller laves til socialøkonomiske virksomheder, der kan bruges til arbejdsprøvning, siger han.

”Men vi må også se på, hvad museets bestyrelse har besluttet med de penge, de har. Der synes jeg, det fortjener ros, at man spidser museets faglige profil til i en tid, hvor landet ikke ligefrem flyder med mælk og honning,” siger han.