Andreas Kamm: Sporten har givet mig en lyst til konkurrence

At dyrke sport har lært Andreas Kamm, generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp, at sætte pris på at kunne matche de udfordringer, han møder

”Drageløberen” er den bog, der i de senere år har gjort størst indtryk på Andreas Kamm, der er generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp. -
”Drageløberen” er den bog, der i de senere år har gjort størst indtryk på Andreas Kamm, der er generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp. - . Foto: Søren Bidstrup/Scanpix.

Hvad er din seneste store læseoplevelse?

Den sidste bog, der har rykket i mig for alvor, er ”Hvor solen græder” af DR's korrespondent Puk Damsgård. Det er en stærk skildring af krigen i Syrien, og den er suverænt godt skrevet.

Hvilken bog har gjort størst indtryk på dig nogensinde?

Jeg er cand.mag. i historie og nordisk litteratur, så jeg har læst seriøst mange bøger, og derfor er det svært at vælge den bog, som har gjort størst indtryk på mig nogensinde. Men hvis vi taler om de seneste år, er det Khaled Hosseinis ”Drageløberen”. Den foregår i Afghanistan og skildrer relationer mellem mennesker i forskellige samfundstyper. Det er en meget stærk bog.

Hvad vi du anbefale fra kulturudbuddet lige nu?

Jeg vil gerne anbefale, at man læser forfatteren og sociologen Aydin Soeis bog ”Vrede unge mænd”. Det er en bog, som gør en klog på det samfund, vi lever i i dag i en global verden. Aydin Soei kan virkelig få én til at forstå, hvad der sker inde i de unge indvandrermænd. De føler, at de lever i et samfund, hvor de ikke kan blive lukket ind og anerkendt.

Er der en kulturoplevelse, der har været med til at forme dig som menneske?

Hvis sport kan siges at være en kulturbærer, er det noget, der - ud over min uddannelse - har betydet rigtig meget og været med til at forme den måde, jeg er på. Jeg har først og fremmest spillet badminton, og det har givet mig en lyst til konkurrence, en forståelse af, at det betaler sig at forberede sig, hvis man vil vinde, og en accept af, at man er nødt til at øve sig, hvis man vil være god til noget. Sportsfolk er ikke nedbøjede over, at de skal bruge tid på at blive bedre. Det er helt forkert, hvis man synes, at det er under ens værdighed at skulle øve sig. Jeg synes også, at sporten har lært mig at sætte pris på at kunne matche de udfordringer, jeg møder.

Hvilken koncert har du senest været til?

Det var en koncert i Tivoli i sommer med Mark Knopfler. Han og jeg er samme generation, og koncerten var helt kanon.

Er der områder af kulturlivet, som efter din opfattelse fortjener mere opmærksomhed?

Jeg synes godt, at man kunne gøre mere ud af kunstformidling. Når jeg kigger på et kunstværk, kunne jeg ofte godt tænke mig at få et vide, hvordan jeg kan ”dirke det op” og få vredet mere ud af det, så jeg bedre forstår, hvad det er, kunstneren vil med sin kunst.

Er der aspekter af kulturlivet, som ikke siger dig noget?

Jeg er for nysgerrig til at sige, at jeg møder noget, som ikke interesserer mig eller ikke siger mig noget.