Svenskerne strides om Strindberg-året

Den offentlige støtte til at fejre Strindbergs 100-års dødsdag i 2012 er ikke høj nok, mener museumsdirektør Stefan Bohman

Næste år er det 100 år siden, at den svenske forfatter August Strindberg døde. I Sverige er der uenighed om, hvor mange penge man skal bruge på at fejre hans 100-års dødsdag.
Næste år er det 100 år siden, at den svenske forfatter August Strindberg døde. I Sverige er der uenighed om, hvor mange penge man skal bruge på at fejre hans 100-års dødsdag. Foto: Abigail Lebrecht.

I 2012 er det 100 år siden, at den svenske dramatiker og forfatter August Strindberg døde, og årsdagen skaber allerede nu stor debat i Sverige.

Regeringen vil nemlig kun støtte Strindberg-året med 200.000 svenske kroner. Til sammenligning fik arrangørerne af Carl Linné-året 27 millioner kroner.

Pengene skal gå til to udstillinger på det lille Strindberg-museum i Stockholm, men museumsdirektør Stefan Bohman er langtfra tilfreds med regeringens støtte.

"Det er selvfølgelig et velkomment bidrag til museet, men det er en dråbe i havet i forhold til, hvad Norge brugte på at fejre Ibsen og Danmark på H.C. Andersen. Jeg synes, det er skandaløst", siger han.

Da naturforskeren Carl Linné blev fejret i 2007, omsatte festlighederne for 100 millioner svenske kroner, og Sverige lancerede forskellige tiltag i 28 lande.

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (Moderaterne) har tidligere udtalt, at "Der er få, som har betydet så meget for den kulturelle udvikling i Sverige som August Strindberg – både som forfatter, billedkunstner og sand intellektuel". Nu beskyldes hun for at løbe fra sit ansvar.

Ministeren er bortrejst, men hendes stabschef Henrik Toremark finder krtikken ubegrundet.

"Jeg skal ikke afgøre, hvor mange penge Strindberg er værd, men man kan sammenligne med fejringer af Selma Lagerlöf og Anders Zorn, som fik cirka samme beløb. Jeg er sikker på, at vi vil se tilbage på Strindberg-året som tilfredsstillende," siger han til Sveriges Radios P1.

På lederplads kalder avisen avisen Dagens Nyheter det for et ejendommeligt svar:

"Han (Strindberg, red.) var en omstridt, frygtet og elsket forfatter, hvis ord stadig provokerer og vækker debat. Det er svært at finde en bedre grund til at hive pomp og pragt frem og arrangere et ordentligt og velforberedt jubilæumsår".

barslev@k.dk