Tæt på den russiske bjørn

Thrilleren ”Djævelen i hullet” er Leif Davidsen, når han er bedst

Leif Davidsens nye roman ”Djævelen i hullet” begynder langsomt og lidt trægt, men snart går det over stok og sten.
Leif Davidsens nye roman ”Djævelen i hullet” begynder langsomt og lidt trægt, men snart går det over stok og sten. Foto: Leif Tuxen.

Med ”Djævelen i hullet” er Leif Davidsen tilbage på det spor, han så fornemt stak ud i 1980’erne og begyndelsen af 1990’erne, og nok en gang er der grund til at konstatere, at kun få som Leif Davidsen formår at formidle et så levende og autentisk indtryk af den russiske mentalitet og selvforståelse.

I en tid, hvor Rusland og Vesten står skarpere over for hinanden end nogensinde før efter den kolde krig, er Leif Davidsens nye thriller ikke bare spændende, men også interessant og til tider oplysende, hvis man ikke selv er en ørn i det udenrigspolitiske og har fuldstændigt styr på, hvad der sker i Baltikum, Ukraine, på Krim og ikke mindst i Rusland.

Siden 1980’erne med de første koldkrigs-spionthrillere er Davidsen flere gange i sit forfatterskab vendt tilbage til Rusland, hvor han fra 1984-1988 var korrespondent for Danmarks Radio.

Nu er han der så igen, og denne gang på en måde, der vækker mindelser om en anden tid. For selvom romanen er så aktuel, som den næsten kan være, så er scenen igen sat med spioner – endda i flere generationer.

Indledningsvis starter vi et andet sted end hos den russiske bjørn. Nemlig i Bogense på Fyn, som ud over at være en charmerende dansk provinsby også er Leif Davidsens fødeby.

Her har en af bogens hovedpersoner, den 36-årige Laila, bitter og skuffet slået sig ned som indehaver af en campingplads. Hun har en uddannelse som sprogofficer i forsvaret med udsendelse til blandt andet Afghanistan, men har aldrig overvundet sit barndomstraume; at hendes far, der arbejdede for efterretningstjenesten, sprang af til Sovjetunionen. Han blev landsforræder og efterlod kone og datter til skam og skændsel fra en fordømmende omverden.

I dag bor faderen, John Arnborg, i byen Pljos med sin russiske kone og søn. Magtkampe i Kreml har ført ham ud på et sidespor, men den 66-årige spion er på vej ind i varmen igen. Samtidig er ønsket om at se sin danske datter vokset, og Arnborg øjner en chance for at møde datteren, og måske er det heller ikke for sent endnu en gang at skifte side. Han er nemlig i besiddelse af oplysninger, som Vesten kunne have stor nytte af. Laila bliver på sin side kontaktet af to af faderens tidligere kolleger, og far og datter mødes snart igen i Rusland.

”Djævelen i hullet” begynder langsomt og lidt trægt, men snart går det over stok og sten. Rusland, Frankrig, Tyskland, Ukraine, Baltikum, Finland og Bogense – man kommer vidt omkring i denne historie, der ender med at blive en sand pageturner om storpolitik, en families opløsning og genforening, om forrædderi og loyalitet.