Teologiske visdomsord til tiden

”Sjæleskat” er en historisk interessant og opbyggelig udgivelse


Bogen er først og fremmest tænkt som en tak til alle dem, som Steen Skovsgaard i årenes løb i stiftet har haft samarbejde med, for hos dem ”at holde håbet levende - samt bidrage til eftertanke, opmuntring og trøst”, som det formuleres.
Bogen er først og fremmest tænkt som en tak til alle dem, som Steen Skovsgaard i årenes løb i stiftet har haft samarbejde med, for hos dem ”at holde håbet levende - samt bidrage til eftertanke, opmuntring og trøst”, som det formuleres. Foto: Fotolia.

Da Steen Skovsgaard i 2005 blev valgt til biskop over Lolland-Falsters Stift, fik han foræret et meget gammelt firebindsværk forfattet af den tyske magister og præst Christian Scriver.

Sit 10-årsjubilæum har biskoppen derfor, med inspiration i stiftets latinske motto: ”Ex contemplatione innovatio” (Fra fordybelse kommer fornyelse), ønsket at markere med udgivelsen af en lille bog om og af netop denne Christian Scriver.

Bogen er først og fremmest tænkt som en tak til alle dem, som Steen Skovsgaard i årenes løb i stiftet har haft samarbejde med, for hos dem ”at holde håbet levende - samt bidrage til eftertanke, opmuntring og trøst”, som det formuleres.

Det er der kommet en både historisk interessant og i bedste forstand opbyggelig og meget smuk bog ud af.

Christian Scriver levede fra 1629 til 1693. Han var født i Rendsborg, men voksede op i Lübeck. Han var præst i blandt andet Magdeburg, men senere hofpræst. Scriver var i sin levetid en meget anerkendt prædikant og sjælesørger, og hans hovedværk ”Sjæleskat” fra 1675 (på dansk 1741-1742 samt 1888) er det værk, som Steen Skovsgaard fik foræret til sin bispevielse.

Men som han skriver: Bogen var på tysk og skrevet med gotisk skrift. Dertil var den både gammeldags i sprog og indhold. Det varede da også nogen tid, inden dens nye ejermand kom i gang med at tilegne sig indholdet. Men da der først var kommet hul ind til de gamle teologiske visdomsord, blev bogen for biskoppen en daglig kilde til indsigt, fordybelse og opbyggelse.

Scrivers bog er formet som prædikener, der pædagogisk er bygget op over otte emner. Skovsgaard har selv formuleret en række overskrifter, hvorunder han har udvalgt centrale citater fra Scrivers ”Sjæleskat”.

Blandt overskrifterne kan nævnes: ”Om forholdet mellem Gud og mennesker”, ”Om mennesket”, ”Om Guds nåde”, ”Om bøn”, ”Om ordet”, ”Om ydmyghed”, ”Om gode gerninger” og ”Om præstens tjeneste”. Nogle citater vil give et indtryk af ånden og tonen hos Scriver i Skovsgaards tillempning. Om forholdet mellem Gud og mennesker hedder det for eksempel:

”For en mor, som har sit bryst fuldt af mælk, er det nok, at hendes barn er tørstigt og længes efter hende.”

Om mennesket: ”Han skjulte dig i mors liv, som en kunstner skjuler sit værk, han med stor flid arbejder på, eller som en høne, der ligger på sine æg, varmer og udruger dem”.

Og endelig om gode gerninger: ”Et kristent hjerte må være som en passer, hvis ene punkt står fast på midtpunktet, mens det andet farer omkring og former omkredsen. Når det ydre menneske er flittigt i verdslige forretninger, da må det indre menneske stå fast på midtpunktet”.

Steen Skovsgaard har med rette forsynet sin bog med titlen ”Sjæleskat. Gamle ord til nye tider”. Christian Scriver er en billedmager af format med sine ord. Det er fuldt fortjent, at de nu kommer frem i lyset takket være et bispejubilæum i Maribo Stift. Og dertil kommer, at Nils Roland har forsynet bogen med de smukkeste fotografier fra Maribo Domkirke. Også de billeder er en ren øjenlyst.