Liste: Tre bøger der kan det samme som ”Den lille prins”

Vi vil have livsfilosofi, man kan bruge til noget. Her giver en professor i litteraturhistorie og en filosof deres bud på bøger, der kan lidt det samme som Antoine de Saint Exupérys "Den lille prins"

Animationsfilmen 'Den lille prins' har netop haft premiere i danske biografer. Historien kan noget helt særligt, mener filosof og litteraturhistoriker. Foto fra filmen: Scanbox
Animationsfilmen 'Den lille prins' har netop haft premiere i danske biografer. Historien kan noget helt særligt, mener filosof og litteraturhistoriker. Foto fra filmen: Scanbox.

"Mennesket lærer kun det at kende, som det har gjort tamt," siger ræven til prinsen i fortællingen om "Den lille prins," der rejser fra sin asteroide B612 for at få hjælp til at redde sin elskede rose. 

Som litteratur kan Antoine de Saint Exuperys "Den lille prins" minde om både H.C. Andersens eventyr og de franske eksistentialister Jean-Paul Sartre og Albert Camus.

Men det er "prinsens" finurlige livsfilosofi, som har gjort ham så elsket, som han er, i Danmark og resten af verden, mener litteraturhistoriker Mads Rosendahl Thomsen og filosof Anders Fogh Jensen. 

Her giver de deres bud på tre bøger, der også rummer en filosofi, der er ligetil og kan bruges til noget.

1. "Jonathan Livingston Havmåge" af Richard Bach, 1970

"Bogen var en kæmpe bestseller, og selv om den ikke kan måle sig med 'Den lille prins', så sælges den stadig i stor stil. Det er en allegorisk eksistentiel fortælling om flyvning og ensomhed, som sætter verden i perspektiv uden at pådutte nogen en eller anden morale," siger Mads Rosendahl Thomsen, professsor mso i litteraturhistorie ved Aarhus Universitet.

2. "Alkymisten" af Paulo Coelho, 1988 (oversat 1995)

Bogen er solgt i flere end 25 millioner eksemplarer og kan siges at handle om, at enhver er sin egen lykkes smed. Den er dog også blevet kritiseret for at være overfladisk.

"Vi lever i en tid, der er enormt optaget af meningsspørgsmål. Og vi finder ikke i så høj grad meningen i politik og religion, som vi har gjort. Til gengæld har vi fået et stort spirituelt univers, hvor man prøver at søge mening uden om religionerne. Så er det lidt som om bestsellerne, for eksempel "Alkymisten" svarer på et meningsspørgsmål," siger filosoffen Anders Fogh Jensen.

3. "Candide" af Francois Voltaire, 1759

Mads Rosendahl Thomsen fremhæver bogen af den franske oplysningsfilosof Voltaire som et ældre eksempel på en fabel, der rummer en vis portion livsfilosofi

"Bogen er også en afsøgning af verdens fortrædeligheder sat i scene fra et lidt naivt synspunkt og indeholder også et budskab om at passe på verden."