Underholdningsorkester blæser til ny begyndelse

Ny bestyrelse vil rejse penge til at gendanne DR's UnderholdningsOrkestret som privat aktieselskab

Underholdningsorkestret genopstår uden for DR.
Underholdningsorkestret genopstår uden for DR. Foto: Simon Læssøe.

På mandag mødes den nye bestyrelse bag Danmarks Underholdningsorkester for at finde en måde at rejse penge til at gendanne DR's UnderholdningsOrkestret som privat aktieselskab

Et rekviem kan blive begyndelsen til en musikalsk genopstandelse. For nu har underholdningsorkestret, der afløste DR UnderholdningsOrkestret, samlet en ny bestyrelse med folk fra både erhvervs- og musiklivet, der for alvor er gået ind i kampen for at fortsætte orkestret som privat aktieselskab, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

DR UnderholdningsOrkestret fik en lang svanesang i pressen, da orkestret blev nedlagt sidste år. Det var DR's bestyrelse, der traf beslutningen som konsekvens af medieforliget. Mange mente, at DR derved solgte ud af sit kulturelle arvesølv. Men folkelige protester og kulturpersonligheders og oppositionspolitikeres forsøg på at få den daværende kulturminister Marianne Jelved (R) til at ændre beslutningen var forgæves. Det ville ministeren ikke - med henvisning til armslængdeprincippet og de borgelige modstanderes afvisning af at ville genåbne medieforliget med flere midler til DR.

DR's bestyrelse fik derfor lov til at lukke orkestret for at lukke hullet i medievirksomhedens nye budget. Siden har drømmen om at gendanne orkestret som et privat aktieselskab levet sit eget liv ved hjælp af en indsamling, der ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten resulterede i tre millioner kroner. Og nu kan avisen altså også fortælle, at den ”beslutningsmæssige logistik” er på plads for orkestret.

På mandag præsenteres den nye bestyrelse bag underholdningsorkestret, fortæller orkestrets direktør, Stine Nissen. Målet er, at hun og orkestrets nye bestyrelse i løbet af september kan fremlægge en forretningsmodel med støtte fra erhvervsliv og fonde. Og hun udelukker heller ikke et samarbejde med DR.

”Allerede nu står det klart, at vi skal bruge minimum 10 millioner kroner årligt i to år for at kunne drive orkestret ud fra de ambitioner, som er opstillet,” siger hun.

Beløbet skal sikre orkestrets 40 musikeres samarbejde med dirigenten Adam Fischer om koncerter og indspilninger af Mozart og Beethoven i en toårig prøveperiode, som er det foreløbige mål.