Ung forfatter gør op med tidens litteraturideal

Lone Aburas' roman om den mislykkede Henry og den naive autofiktion er førsteklasses læsning. -

Lone Aburas' roman om den mislykkede Henry og den naive autofiktion er førsteklasses læsning. - Foto: Gyldendal

bog
Five stars

Lone Aburas' fjerde roman er en førsteklasses parodi på autofiktionen

Tilsyneladende har Lone Aburas fundet en rytme, der hedder at skrive en roman cirka hvert andet år på knap 200 sider med et klart koncept. Hvis opskriften lyder forudsigelig, så er resultatet det imidlertid ikke.

Lone Aburas' fjerde roman er i alle henseender overbevisende, og dog hives man ikke helt derud, hvor der ingen grænser er for begejstringen, fordi virkemidlerne trods alt er begrænsede.

Konceptet er denne gang en parodi på autofiktionen. Er der et begreb, som i de senere år har præget eller nærmere hærget dansk litteratur, er det denne - bevidste - sammenblanding af selvbiografi og fiktion.

Den nye genre er blevet dyrket af især de yngre forfattere som et program, der dels skulle sætte litteraturen fri af fiktionens fængsel, dels flytte litteraturen ind i en medialiseret samtids krav om autenticitet.

Alle kulturelle fænomener har bølgens figur, og autofiktionen er nu forbi sit højdepunkt og følger en nedadgående kurve. Derfor virker det indlysende, at Lone Aburas vælger netop autofiktionen som genstand for en gedigen parodi. Måske kunne man ligefrem kalde romanen for et testamente for en genre.

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.