Ungdomskultur og popkultur siger mig ikke noget

Biskop Martin Lønnebos ”Væven” er den bog, der har gjort størst indtryk på Elin Skoven, som er sognepræst i Christianskirken i Fredericia og dette års radiojuleprædikant på DR

Sognepræst Elin Skoven går meget på kunstudstillinger. -
Sognepræst Elin Skoven går meget på kunstudstillinger. - . Foto: Claus Fisker.

Hvad er din seneste store læseoplevelse?

Det er min gode kollega Lone Vesterdals bog ”Nedenom og hjem”. Det er en brugsbog, der er praktisk orienteret om sorg og tab, og en bog, som kommer rundt om emnet på en kreativ måde ved at inddrage salmer, bønner, litteratur og kunst.

Hvilken bog har gjort størst indtryk på dig nogensinde?

Biskop Martin Lønnebos bog ”Væven” fra 2006 har fået en særlig betydning for mig, fordi den blev en slags springbræt til en fordomsfri, åben og varm samtale om tro mellem en gruppe mennesker, som mødtes i kirken og fik et særligt fælleskab, som stadig har betydning. Teologisk set er bogen noget forskellig fra det, jeg normalt prædiker, og netop derfor kom der måske også både en god diskussion og åndelig vejledning ud af den.

Hvad vil du anbefale fra kulturudbuddet lige nu?

Jeg vil gerne anbefale de mange Händels Messias'er, der bliver opført rundtomkring i kirkerne her før jul. Jeg vil også gerne anbefale et besøg i Kunsthalle i Hamburg, hvor jeg var i november. Til museets faste udstilling hører blandt andet et mindre udvalg af skønne julemotiver fra 14- og 1500-tallet, som er god juleinspiration, og fortællinger om både det hellige og det folkelige.

Er der en kulturoplevelse, der har været med til at forme dig som menneske?

Alt, hvad jeg har oplevet af musik, film, kunst og litteratur har været med til at forme mig. Både kunst og musik fylder i mit liv. Og jeg synes altid, jeg kommer forandret ud fra et museumsbesøg, og fra den oplevelse, det er, når man som ”betragter” møder et kunstværk, og der sker noget, som vi ikke bare kan forklare.

Hvem har du senest været til koncert med?

Jeg har været til flere koncerter i den senere tid. Den seneste var med Christians-kirkens drenge- og mandskor, der sang Messias sammen med ”Barok Aros” fra Aarhus, der spillede på originale barokinstrumenter. Det gjorde de hamrende godt. Desuden har jeg for nylig hørt vores lokale pigekor ”Les femmes”. Koret, der består af 15-20 unge piger, sang til kirkens kalenderåbning, og når en musiklærer kan få sådan et amatørkor til at springe ud som sangere, er det en kæmpeoplevelse. Det er smukt og ægte og garanteret med til at forme de unge kvinders liv.

Er der områder af kulturlivet, som efter din opfattelse fortjener mere opmærksomhed?

De lokale kor, der findes rundtomkring i landet og den danske sang i skolen kunne fortjene mere opmærksomhed. Det er vigtige ting, som vi ikke må glemme.”

Er der aspekter af kulturlivet, som ikke siger dig noget?

Det, der handler om ungdomskultur og popkultur, siger mig ikke noget.