Unge malere fortjener mere opmærksomhed

Den kulturoplevelse, det er at være en del af den danske adel, har været med til at forme journalist og instruktør Anna von Lowsow, ny formand for Adelsforeningen

Hård rock og reality-tv siger ikke Anna von Lowzow noget.
Hård rock og reality-tv siger ikke Anna von Lowzow noget. . Foto: Polfoto.

Hvad er din seneste store læseoplevelse?

Det er litteratur om Knud Rasmussen. Sammen med Lene Borch Hansen skal jeg lave en dokumentarfilm om ham. Derfor læser jeg i øjeblikket både bøger, som er skrevet om Knud Rasmussen, og hans egne dagbøger. Det er utroligt spændende. Han havde et fantastisk liv og et vidunderligt sprog.

Hvilken bog har gjort størst indtryk på dig nogensinde?

”Jordens søjler” af Ken Follet var en bog, jeg slet ikke kunne lægge fra mig. Jeg læste den for 16 år siden, da jeg var på ferie i Saudi-Arabien sammen med min søster. Jeg så nærmest ingenting af landet, fordi bogen var så spændende. Den handler om opførelsen af en katedral i England i 1100-tallet, og bogen giver en utrolig god beskrivelse af, hvordan det var at bygge dengang og af samfundet på den tid. Ellers er jeg rigtig glad for at læse biografier og krimier. Af krimier har jeg lyst til at fremhæve ”Alfabethuset” af Jussi Adler Olsen. Det er hans første bog, og det er virkelig en fremragende krimi.

Hvad vi du anbefale fra kulturudbuddet lige nu?

Så vil jeg gerne slå et slag for, at man bevæger sig uden for København, hvor der også findes rigtig mange gode kulturtilbud, for eksempel ARoS i Aarhus, Kunsten i Aalborg, HEART i Herning og Museum Jorn i Silkeborg. Jeg har også lige set en fremragende udstilling på Galleri Profilen i Aarhus med den unge maler Martin Fraenkel.

Er der en kulturoplevelse, der har været med til at forme dig som menneske?

Ja, den kulturoplevelse det er at være en del af den danske adel. At have haft en meget privilegeret opvækst og komme fra en familie med mange traditioner og en lang historie. Det at vide, at man er et led i en lang kæde, har altid gjort, at jeg synes, at jeg skal gøre mig umage og tænke mig godt om. Jeg vil gerne have, at andre skal sige: ”Hun gjorde det godt, hende Anna.” Jeg er også bevidst om, at adelen repræsenterer noget, som mange andre drømmer om, og jeg synes, at der er ret fantastisk, at den stadig eksisterer i Danmark.

Hvilken koncert har du senest været til?

Det var en koncert på Det Kongelige Bibliotek, hvor der blev spillet musik af den moderne klassiske komponist Poul Rovsing Olsen. Jeg var også til Elton John-koncert sidste år i Forum i København.

Er der områder af kulturlivet, som efter din opfattelse fortjener mere opmærksomhed?

Ja, unge malere. Der findes mange dygtige unge malere, som ikke får særlig megen opmærksomhed. Avisernes anmeldere vil åbenbart helst skrive om nogen, de kender.

Er der aspekter af kulturlivet, som ikke siger dig noget?

Hård rock, som det min søn hører. Reality-tv bryder jeg mig heller ikke om. Jeg kan ikke lide, at man skal se, hvor langt de medvirkende vil gå for eksempel med at klæde sig af og i forhold til sex. Der forsvinder noget smukt og privat ved livet på den måde. Det bliver gjort til ren underholdning.