Vingeskudt Erica Jong-roman

"Stærkt står også fortællingerne om de gamle jødiske forældre, trætte af dage med kroppe, som ikke kan mere, som alligevel bliver ved med at trække vejret meget længe. Og erkendelsen af, at selvom man er 60 år, så kan man godt føle sig som et barn uden mor." Foto: Søren Svendsen / Scanpix Denmark

bog
Three stars

Hvis der er noget, der er vingeskudt i den danske udgave af Erica Jongs seneste roman, så er det korrekturen

Erica Jong debuterede med en digtsamling i 1971, men det var i 1973, med romanen ”Luft under vingerne”, at hun brød igennem alle lydmure. Her introducerede den kvindelige hovedperson, Isadora Wing, begrebet the zipless fuck, på dansk oversat til det gnidningsløse knald. Altså en virkeliggørelse at den erotiske fantasi, hvor det med praktikaliteter som afklædning (lynlåse), tale og forlegenhed ikke spiller nogen rolle.

Erica Jong har skrevet flere bøger siden, både digtsamlinger og skønlitteratur og faglitteratur, for eksempel udgav hun i 1994 sine midtvejserindringer ”Fear of Fifty” (på dansk: ”Frygten for de 50”). Nu tager hun igen fat i titlen ”Fear of” denne gang ”Fear of dying”, altså frygten for at dø, som i den danske oversættelse er holdt i debutens luftmetaforik – ”Vingeskudt”.

Og hvem er det så, der er vingeskudt? Tja, det ville nok være for meget at sige, at romanens hovedperson, den nogle og 60-årige pensionerede skuespillerinde, Vanessa Wonderman, der lever et dybt privilegeret overklasseliv i en stor sammenbragt jødisk familie, decideret er vingeskudt. Men svært er det da, som det er for de fleste, når ens forældre er på vej i graven.

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.