Virginia Woolf matcher fuldt ud Harvard Business Review

Skønlitteratur hjælper en til at blive en bedre chef , siger direktør for Mødrehjælpen, Mads Roke Clausen, der har markeret sig i debatten om regeringens nye kontanthjælpsloft

Jeg har den største respekt for de mennesker, som bruger hele deres liv på at lære at danse ballet. Men ballet siger mig altså ikke noget, siger direktør i Mødrehjælpen Mads Roke Clausen.
Jeg har den største respekt for de mennesker, som bruger hele deres liv på at lære at danse ballet. Men ballet siger mig altså ikke noget, siger direktør i Mødrehjælpen Mads Roke Clausen. . Foto: Mads Nissen/Scanpix.

Hvad er din seneste store læseoplevelse?

"Jeg er i gang med at tage en uddannelse i ledelse i Oxford, så i den forbindelse læser jeg en del. Men den seneste skønlitterære læseoplevelse, jeg har haft, er 'Mrs. Dalloway' af Virginia Woolf. I bogen får man et indblik i, hvad en dame fra borgerskabet i London føler, tænker og får af indtryk igennem en enkelt dag. Jeg er meget draget af Virginia Woolf. Hun er utroligt klog og en god iagttager og fortolker af mennesker."

"Jeg synes, at skønlitteratur kan hjælpe en til at blive en god leder, for hvis ikke man er i stand til at forstå, hvad der sker i andre mennesker, og hvad de synes er vigtigt, bliver man aldrig en god chef. På den måde matcher Virginia Woolf fuldt ud Harvard Business Review (anerkendt tidsskrift om ledelse, red.)"

Hvilken bog har gjort størst indtryk på dig nogensinde?

"Det er en bog, som jeg læste i gymnasiet, nemlig Jean Paul Sartres 'Eksistentialisme er en humanisme' . Jeg havde en fransklærer, som gjorde mig meget interesseret i eksistentialismen, og det er i høj grad kommet til at betyde noget også i forhold til, hvordan jeg forstår mig selv og andre mennesker. For at kunne sige, at man eksisterer som et levende menneske, skal man gøre noget i livet, som har betydning og rækker ud over en selv. Den indsigt har jeg med fra min fransklærer. Til gengæld var jeg helt utrolig dårlig til fransk."

Hvad vil du anbefale fra kulturudbuddet lige nu?

"Jeg går meget i teatret, og jeg har lige set 'Alting er noget' på Teatret Ved Sorte Hest på Vesterbro i København. Stykket bygger på tekster af forfatteren og digteren Naja Marie Aidt, og det foregår i en lille bitte sal, så det er meget nærværende og intenst. Jeg vidste ikke noget om Naja Marie Aidts forfatterskab før, men nu er jeg blevet nysgerrig efter at kende mere til det."

Er der en kulturoplevelse, der har været med til at forme dig som menneske?

"Da jeg var otte år, tog min far mig med på Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot, hvor vi så maleriet 'De sammensvorne' (malet af Otto Bache, red.) Det gjorde et kæmpestort indtryk på mig. Billedet virker meget dramatisk og forestiller de mænd til hest, som myrdede Erik Klipping i Finderup Lade. Min far fortalte historien bag mordet, og hele den oplevelse var med til at gøre mig nysgerrig på det historiske univers."

Hvilken koncert har du senest været til?

"For nylig var jeg til et arrangement i Matthæuskirken på Vesterbro med en blanding af sange af Leonard Cohen og præstens refleksioner over hans poetiske univers. Kirken var stuvende fuld, så måske er sådan et arrangement noget af det, der skal til for at få flere mennesker til at gå i kirke. Leonard Cohen er godt nok ikke kristen, men hans tekster er meget åndelige og nærværende, og de kan sagtens forstås i en kristen sammenhæng, mens mange af salmerne er så gamle og outdatede, at de ikke længere rammer noget i folk."

Er der områder af kulturlivet, som efter din opfattelse fortjener mere opmærksomhed?

"Vi skulle gå mere i teatret. Teatret er levende og sanseligt. Her er et nærvær og en ægthed, som er svær at finde andre steder."

Er der aspekter af kulturlivet, som ikke siger dig noget?

"Jeg har den største respekt for de mennesker, som bruger hele deres liv på at lære at danse ballet. Men ballet siger mig altså ikke noget. Det ligger simpelthen for langt væk fra noget, som jeg kan relatere til."