Øhop i Danmark

Hvorfor ikke hoppe fra ø til ø i Danmark? Her er over 400 danske øer at vælge mellem

Naturmæssigt byder de danske øer på smukke oplevelser - uanset hvornår på året man kommer på besøg.
Naturmæssigt byder de danske øer på smukke oplevelser - uanset hvornår på året man kommer på besøg. Foto: Eva Baré.

Hver dag lokker annoncer om eksotiske ferier. Til fjerne lande med øer, hvor folk går anderledes klædt og taler fremmede sprog. Hvor det er spændende at opleve landskabet, kulturen, maden og traditionerne. Og hvor man ofte kan opleve store forskelle inden for korte afstande.

Læs også: Stærke naturoplevelser på Fanø, Samsø eller Bornholm

Antiller, kyklader og atoller kalder man grupper af øer nogen stedet. De forskellige betegnelser dækker over geologiske forskelle ved deres tilblivelse og deres beliggenhed, men fælles for dem alle er, at de er omgivet af vand hele vejen rundt og oftest kun er tilgængelige med skib. I Danmark hedder de bare øer, og vi har i massevis af dem.

406 af dem har navne, 76 af dem er beboede, og til de fleste af dem går der stadig færger. For endnu er der ikke bygget broer og tunneler til alle de steder, hvor man i Danmark har brug for transport, og der bliver det næppe heller.

Det gør de danske øer til noget helt specielt. For netop det faktum, at øerne altid har og til dels stadig lever et afsondret liv, gør, at de særegne kulturforskelle er bevaret. For slet ikke at tale om sproget, dialekterne, som stadig kan høres på de danske øer.

I dialektforskningen har de endog et navn, på øerne taler man ømål eller ødansk.

De danske øer er meget forskellige. Både når det gælder størrelse og natur. Men fælles for dem er, at de er stressfri, og at de tager imod hele året. En sommeroplevelse kan derfor være aldeles forskellig fra en vinter-oplevelse, hvor alt er lukket og slukket, og hvor lokalbefolkningen atter lever det daglige liv uden turister.

Hvilken sæson man vælger, er smag og behag, men sikkert er det, at der altid findes en oplevelse, som gør indtryk: stilheden, himlen, de bløde bakkedrag eller det flade landskab, de anderledes mennesker og ikke mindst færgeturen øens livline til verden udenfor.

De naturmæssige oplevelser på øerne er store. Og meget varierede. Bornholm kan byde på klipper, Langeland på bakker, Fanø har et vadehav, som ikke ligner noget andet i dansk natur, og på Læsø tækker de tage med tang og laver deres eget salt.

Og når det gælder kultur, byder øerne på massevis af spændende museer med egnshistorie, dragthistorie, historier om kunstnerkolonier og sidst, men ikke mindst, et væld af smukke landsbykirker med fine kirkegårde, hvor man på gravstenene kan læse om hele slægters historie.

Glemmes må heller ikke de mange lokale kunstgallerier, som i dag udgør en stor del af danske småøers kreative særpræg.

Madmæssigt ligger en øhopferie tit i den interessante ende. Landbrug og fiskeri er som regel stadig hovederhverv på Danmarks mange øer, og i de mange hyggelige småhavne kan man købe frisk fisk, eller man kan købe grønt og også ofte økologisk langs med landevejen, hvor private eller gårdbutikker sælger ud af de hjemmeproducerede råvarer. Orker man ikke selv at lave mad, tilbyder kroer og restauranter ofte madoplevelser i særklasse.

Overnatningsmulighederne på øerne er et kapitel for sig. Ophold blandt dyrebare antikviteter i smukke værelser på fine, gamle herregårde fortæller svunden Danmarkshistorie.

Kroophold kan fortælle om almuens livsstil, og et stort udbud af campingpladser, Bed & Breakfast-steder eller sågar privat overnatning fuldender øernes tilbud om noget for enhver smag og pengepung.

Man kan cykle på øhop, man kan sejle i sin egen båd, eller man kan tage bilen og benytte de mange danske færger, som forbinder de mindre øer med Fyn, Sjælland og fastlandet Jylland.

Danmark er et land med store og stolte færgetraditioner, og færgetrafikken er derfor også en væsentlig del af Danmarks historie.

Klikker man ind på hjemmesiden www.færge.dk, vil man opdage, at der sejler daglige færger på mere end 50 forskellige ruter i det danske ørige, enkelte med plads til kun en enkelt bil og et par cykler, andre blot passagerfærger og endnu andre med plads til både biler og turistbusser.

I de senere år er de danske færger og småøernes turistbureauer også gået sammen om at markedsføre det stressfri liv og de unikke ferieoplevelser, man kan få på øerne.

Find flere gode tips til oplevelser på Langeland, Samsø, Fanø og Bornholm her på siden.

rejser@k.dk

Ø i sigte! Danmark har 406 navngivne øer. 76 af dem er stadig beboede.
Ø i sigte! Danmark har 406 navngivne øer. 76 af dem er stadig beboede. Foto: Eva Baré.