Fra grødfad til gourmetmad på højskolerne

 Køkkenchefen Signe Larsen forbereder middagsmaden (frikadeller og stuvede kartofler) på Rødding Højskole ...

Køkkenchefen Signe Larsen forbereder middagsmaden (frikadeller og stuvede kartofler) på Rødding Højskole i begyndelsen af 1960’erne. – Begge fotos: Fra bogen ”Mad og identiteter”, Dansk Landbrugsmuseum 2016.

Højskolerne ved godt, at mad er noget, man kan sælge sig på. Men jeg hører også, at maden flere steder bliver mere enkel og basal.
Mette E. Havsteen-Mikkelsen

Maden på danske højskoler var fra begyndelsen en del af ideologien og et fælles grødfad symbol på det åndelige fundament. I dag er æstetik og nydelse i centrum ved fine buffeter, og det er synd, mener medforfatter til ny bog

Når man til et selskab hjælpes ad med at samle tallerkener sammen i en stak efter en overstået ret i stedet for at vente på, at én kommer og tager dem, så hedder det gerne at ”vi gør det på højskolemanér”. Det ved selv folk, der aldrig har sat deres ben på en af de folkehøjskoler, som har eksisteret herhjemme siden midten af 1800-tallet.

Højskoler er uløseligt forbundet med fællesskab og dannelse, og de to ting har i høj grad også været en del af måltidskulturen på de danske folkehøjskoler. I en ny bog, ”Mad og identiteter”, der netop er udgivet af Dansk Landbrugsmuseum, har etnolog ved Marstal Søfartsmuseum Mette E. Havsteen-Mikkelsen undersøgt madkulturen på de danske højskoler fra 1800-tallet og frem mod 1970’erne. Og hvor man i dag kan finde lækre buffeter til hvert måltid på de danske højskoler, ja, så var der engang, hvor maden helt med vilje var jævn og ligetil, fortæller hun.

Den første danske højskole, Rødding Højskole, havde en fornem kostprofil, idet eleverne var bondearistokratiets sønner. Men den højskole, de andre højskoler tog form efter i 1800-tallets midte, var Christen Kolds (1816-1870) højskole.

Læs artiklen til ende
Læs alle artikler og få papiravisen fredag og lørdag i 4 uger. Tilbuddet er gratis og uden binding.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.