Organer er en gave ikke en selvfølge

Folk skal ikke presses til at afgive organer

Organer er en gave  ikke en selvfølge
Foto: Iris.

Man skal ikke automatisk være organdonor, og man skal heller ikke konfronteres med sin egen dødelighed, hver gang man er til læge, tandlæge, eller når man skal have nyt pas eller kørekort.

Danskerne er generelt positive over for organdonation, og hver femte har aktivt tilmeldt sig Donorregisteret. Alligevel står ulykkeligt mange og dødeligt syge mennesker på venteliste til et nyt hjerte, lever, lunge eller nyre, og hvert år dør mennesker også, mens de venter. Danmark er tilmed et af de lande, der gennemfører færrest transplantioner, og tallet er for nedadgående. Dermed er der tilsyneladende et misforhold mellem den gode vilje og de faktiske donationer.

LÆS OGSÅ: Skal man automatisk være potentiel organdonor fra fødslen?

Regeringen er på vej med en ny handlingsplan på området for endnu en gang at forsøge at løse dette problem. Blandt tiltagene er i endnu højere grad at opfordre befolkningen til at melde sig til Donorregisteret. SF vil gå skridtet videre og spørge borgerne, hver gang de er i kontakt med det offentlige, ligesom Radikale Venstre som det eneste af Folketingets partier går ind for, at alle borgere er potentielle donorer. Det er dog ingen farbar vej, men kan i stedet støde folk væk og ændre befolkningens generelt positive holdning over for organdonation.

I stedet bør man kigge på, hvad der foregår på hospitalerne. Som tidligere beskrevet i Kristeligt Dagblad går nogle organer tabt hvert år fra afdøde, der kunne have reddet liv og formentlig gerne ville have gjort det. Men der er stadig stor usikkerhed blandt sundhedspersonalet rundtomkring, navnlig på mindre hospitaler, hvor det ikke er så ofte, man har en hjernedød patient. Man får ganske enkelte ikke talt med de pårørende om muligheden for organdonation.

Her kan med fordel sættes ind med nationale handlingsplaner, efteruddannelse og kurser målrettet læger og sygeplejersker, der viger tilbage for den svære samtale. Dermed kan befolkningens positive holdning over for organdonation udmønte sig i flere livreddende transplantioner.

I sidste ende må man imidlertid acceptere, at der aldrig vil være organer nok, idet efterspørgslen altid vil være større alene på grund af nye behandlingsmetoder og lægelige fremskridt.