Al-Shabaabs blodige angreb

Det internationale samfund bør hjælpe Kenya i kamp mod terror

Udlandsredaktør Henrik Brun.
Udlandsredaktør Henrik Brun. Foto: Arkivfoto.

Kenya har nu i månedsvis været plaget af terrorangreb uden rigtig at kunne stille noget op. Sikkerhedsapparatet er for svagt i forhold til de velbevæbnede og godt organiserede krigere fra den somaliske terrorgruppe al-Shabaab. Seneste, og meget grelle, eksempel har været angrebene i omkring den lille kystby Mpeketoni og landsbyen Poromoko tæt derved. Dusinvis af dræbte har været resultatet af denne sædvanlige type angreb, hvor al-Shabaab bevidst går efter civile kenyanere og turister, og hvor gruppen ikke stikker under stolen, at den særligt går efter kristne og i det hele taget bevidst arbejder på at spille kristne og muslimer ud mod hinanden for at øge spændingerne i det kenyanske samfund. Det er dybt ulykkeligt i sig selv, fordi det skaber angst og frygt i en negativ spiral, men det rammer også Kenya på økonomien, fordi turisterne er begyndt at opgive dele af Kenya som rejsemål.

Når det er kommet så vidt, har det blandt andet rod i, at al-Shabaab er ude på hævn over for den kenyanske regering, fordi kenyanske soldater siden 2011 har været til stede i Somalia, hvor de sammen med de relativt svage somaliske regeringsstyrker forsøger at bekæmpe al-Shabaab på somalisk jord. Kenyas indsats i nabolandet medfører altså en masse problemer på hjemmefronten, og de tiltager desværre nu. Derfor ville det klæde det internationale samfund, hvis det bakkede op om Kenyas indsats i Somalia samt støtte de kræfter i Somalia, der gerne vil af med al-Shabaab. Det sidste ydes der en vis indsats for allerede, skal det retfærdigvis siges, men det er ikke nok og al-Shabaab vil i lang tid endnu have et rekrutteringsgrundlag på grund af håbløshed og fattigdom i regionen. Og indsatsen hjælper ikke her og nu på al-Shabaabs aktiviteter i Kenya.

Det eneste positive, man kan sige om den hidtidige bekæmpelse af al-Shabaab, er, at den kenyanske regering har relativt held med at beskytte sine egne militære mål. Til gengæld har al-Shabaab nu alt for stort held med at få ram på civile. Det giver desværre masser af opmærksomhed til gruppen. Et af de store eksempler på dette var terrorangrebet mod indkøbscentret Westgate i hovedstaden Nairobi i september sidste år, hvor 67 mennesker omkom. Her blev det også meget tydeligt, hvor store huller der er i træningen af det kenyanske sikkerhedsapparat politi og hær kom ved en fejl til at skyde på hinanden, og der var soldater, der efter angrebet plyndrede hos supermarkeder og juvelerbutikker. Angrebene de seneste par døgn bør anspore den kenyanske regering til at sætte større fokus på at beskytte de såkaldte ”bløde” mål. At hjælpe Kenya med dette kunne være et nyt indsatsområde for det internationale samfund.

brun