Hellige krigere på dansk SU

Terrortruslen i Norge i dag kan være dansk virkelighed i morgen

Jakob Holm. -
Jakob Holm. -. Foto: Arkivfoto.

Tre dage efter treårsdagen for Anders Behring Breiviks terrorangreb mod Oslo og Utøya er Norge nu i allerhøjeste terroralarm-beredskab, fordi landets myndigheder har opsnappet troværdige oplysninger om, at der inden for få dage vil blive gennemført et konkret angreb mod Norge.

Det norske politi, der mildest talt ikke lige var forberedt på en Breivik, vil naturligvis ikke igen beskyldes for ikke at have taget de nødvendige forholdsregler. Man kan så håbe, at de overdriver truslen denne gang bare for at være på den sikre side.

Af helt forståelige grunde er det norske politi også meget sparsomme med de oplysninger, det frigiver om truslen, men meget tyder i skrivende stund på, at politiets frygt har at gøre med hjemvendte norske jihadister, altså norske statsborgere, der har været i hellig krig i Syrien og Irak, som nu udgør en fare for det norske samfund.

Det norske scenarie kan sagtens blive dansk virkelighed i morgen. Selvom tallene er meget usikre, skønnes det, at der findes i alt 1500 vesterlandske krigere i Syrien og Irak, og meget tyder på, at andelen af danske krigere er meget høj. Ifølge Politiets Efterretningstjeneste (PET) er mindst 100 unge danskere rejst til Syrien for at deltage i borgerkrigen.

På en konference for en måned siden om danske Syrien-krigere tegnede PET et alarmerende billede af en voldsomt voksende trussel mod Danmark. Den nye generation af hellige krigere vil være farligere end tidligere tiders terrorister, fordi mange af dem har fået våbentræning og kamperfaring og derfor er krigshærdede, når de vender hjem.

En kilde i PET sagde det direkte på konferencen: ”Skrækscenariet er, at en af de hjemvendte krigere kommer hjem med en instruks i lommen om at angribe mål i Danmark. Og jo flere, der rejser ud for at kæmpe for islamistiske grupper, jo større er den risiko.” Er det PET's skrækscenarie, vi nu er vidner til i Norge?

Den spændte situation i vores broderland mod nord bør føre til en bredere dansk diskussion om, hvad vi stiller op med hjemvendte jihadister. Bør de ikke straffes for at have støttet og arbejdet for terrorbevægelser? Flere af krigerne modtager enten SU eller førtidspension, og dem kunne man jo ramme på pengepungen, som Venstre foreslår det.

Men kan man forhindre dem i at rejse ud? Det bliver straks sværere, for hellige krigere annoncerer jo ikke på forhånd, at de tager af sted. De hjemvendte danskere fra Den Spanske Borgerkrig blev ikke straffet, men var i det danske politis søgelys, da de kom hjem. Diskussionen er vigtig, fordi vi i Danmark med Muhammed-krisen bag os stadig vil være et oplagt mål for jihadister i mange år frem.

holm