Afrika har brug for mere hjælp

Vigtigt med flere penge til u-landsbistand

Mie Petersen er ledende redaktionssekretær
Mie Petersen er ledende redaktionssekretær. Foto: Peter Kristensen.

Det sker jævnligt, at vi konfronteres med beretninger og billeder fra katastrofer på det afrikanske kontinent. Andre katastrofer andre steder fjerner verdens bevågenhed, men problemerne i Afrika forbliver uløste, og næste gang vi hører om kontinentet, er problemerne blevet endnu større, eller nye er kommet til. Borgerkrige og vold, tørke og sult, fattigdom og undertrykkelse listen over tragedierne er lang, og det virker som om, den ene katastrofer afløses af den næste.

Verdenssamfundet gør en stor indsats for at hjælpe. Ikke kun FN-organisationerne, men også de enkelte lande og de mange forskellige nødhjælpsorganisationer. Deres engagement i Afrika er i dag omfattende, og mange steder står og falder tusinder af menneskers muligheder for overlevelse med disse organisationers tilstedeværelse.

Nu slår FN alarm. Som det fremgår af dagens avis peger FN's Flygtningehøjkommissariat på, at der aldrig før har været så mange nødsituationer i verden på samme tid som nu.

En af de frygtelige konsekvenser af dette er, at sulten breder sig blandt de tusinder af flygtninge, der lever i primitive flygtningelejre i forskellige afrikanske lande. Mange af dem er flygtet på grund af krige eller tørke, der har betydet mangel på fødevarer. I flygtningelejrene har de da i det mindste ikke sultet. Sådan er det ikke længere.

Omkring 800.000 flygtninge har allerede fået skåret mellem 50 og 60 procent af deres madrationer, og FN frygter, at flere flygtninge vil blive ramt. En af de sørgelige konsekvenser er, at børnene i flygtningelejrene prøver at finde arbejde for at være med til at brødføde familien i stedet for at gå i skole.

Når der er mangel på penge til flygtninge, skyldes det ikke, at giverlandene har skåret i budgetterne. Årsagen er, at antallet af flygtninge på verdensplan stiger. Siden Anden Verdenskrig har der ikke været så mange flygtninge som i dag. Desværre melder forskellige ngo'er, både herhjemme og i udlandet, om, at giver-interessen ikke er så stor som tidligere. Det er blevet sværere at samle ind til Afrika. Og det på et tidspunkt, hvor kontinentet har allermest brug for hjælp. Lad os håbe, at FN vil gå foran og øge støtten til Afrika, og at de rige lande følger trop. Især de europæiske, hvor de røster, der taler for, at de statslige midler til u-landsbistand beskæres samtidig med, at de kræver øget bevogtning af Europas grænser mod syd, bør se inkonsekvensen i deres synspunkter. Øget sult og fattigdom vil ikke formindske strømmen af flygtninge fra Afrika til Europa. 

miep