Opbakning til folkekirken

Kirken har grund til at juble over, at antallet af udmeldelser falder

Erik Bjerager er ansvarshavende chefredaktør på Kristeligt Dagblad
Erik Bjerager er ansvarshavende chefredaktør på Kristeligt Dagblad. Foto: Arkivfoto.

Det er en myte, at danskerne flygter fra folkekirken, som var den en synkende skude. Sådan er kirken ellers blevet beskrevet i flere medier i de seneste år. Antallet af udmeldelser voksede til hidtil uhørte højder i 2012, hvor regeringen vedtog at indføre homoseksuelle vielser i kirken.

Ingen har for alvor analyseret årsagen til de mange udmeldelser godt 20.000 på det ene år men de dækker formentlig over mindst tre grupper. For det første dem, der meldte sig ud af kirken i protest mod indførelsen af homoseksuelle vielser. For det andet dem, der meldte sig ud i protest over, at konservative dele af kirken ikke ønskede homoseksuelle vielser. Og for det tredje har der formentligt også været medlemmer, der meldte sig ud af kirken i protest mod den daværende kontroversielle kirkeminister Manu Sareens politiserende og selvprofilerende måde at forvalte sit embede på.

Nu viser de seneste tal for udmeldelser, at niveauet er faldet markant. Danskerne flygter ikke fra folkekirken.

Andre tal, som vi har beskrevet her i avisen i de seneste måneder, viser, at der også er god opbakning til landets gudstjenester i tre stifter, hvor der nu tælles kirkegængere.

Og når Gallup spørger på landsplan, viser målinger, at det gælder i hele landet. Flere danskere går i kirke i dag end i 1996, da Gallup systematisk begyndte at spørge befolkningen om kirkegang.

Disse forskellige tal kan folkekirken med god grund glæde sig over. Der er opbakning til kirken, og når man sammenligner med folkekirker i de øvrige nordiske lande, er det også folkekirken i Danmark, der har den største medlemsstøtte med godt 78 procent af befolkningen som medlemmer.

Alt andet lige må det siges at være en imponerende opbakning i en tid, hvor landets muslimer og andre religiøse mindretal fylder stadigt mere.

Udviklingen bevidner det gamle mundheld om, at det ikke er til at smide danskerne ud af folkekirken. Befolkningens tillid til kirken er stor, og opbakningen må tolkes som mere end tom tradition.

Kirken og gudstjenesten beskæftiger sig med tilværelsens dybeste eksistensspørgsmål og repræsenterer en åndelig dimension, som mange mere eller mindre bevidst længes efter. I kirken tales der som et af få steder alvor. I en evigt omskiftelig tid er den tidløshed, der præger kirkens budskab, formentlig også noget af det, der sikrer dens opbakning.

Folkekirken er langtfra uden problemer. De yngre generationer mangler i vid udstrækning på kirkebænkene. Men der er grund til at glæde sig over, at kirkens død er stærkt overdrevet.

bjer