Inden for hjemmets fire vægge

Godt med spirende oprør mod patriarkalske familiestrukturer

Jakob Holm er debatredaktør på Kristeligt Dagblad.
Jakob Holm er debatredaktør på Kristeligt Dagblad. Foto: Arkivfoto.

Kristeligt Dagblad fortalte i lørdags om en ny undersøgelse af skilsmissebørn i etniske minoritetsfamilier i Danmark, som Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) står bag.

Det var både rystende og opmuntrende læsning. For selvom over halvdelen af børnene vokser op i husstande, der rangerer under OECD's fattigdomsgrænse og i mange tilfælde har dramatiske og temmelig komplicerede familierelationer i bagagen, så giver børnene i undersøgelsen også udtryk for, at de har en slags håb for fremtiden.

Og som noget nyt tør de sige fra over for først og fremmest fædrene i de patriarkalske familiestrukturer, fordi de i de danske skoler har mødt en anderledes åbenhed over for skilsmisser og en mindre underdanig tilgang til kritik af familie og forældre.

Det spirende oprør mod patriarkalske strukturer i mange indvandrerfamilier er befriende, fordi vi i den vestlige verden indtil nu har haft en del berøringsangst overfor kritik af medbragte kulturer fra visse lande.

I multikulturalismens navn har vi som samfund ofte lukket øjnene overfor nødråb fra kvinder og børn af angst for at blive beskyldt for racisme. Som for eksempel i den nordengelske by Rotherham, hvor det denne sommer er kommet frem, at mange hundreder piger over en periode på 15 år systematisk er blevet fysisk og seksuelt misbrugt af mænd fra det lokale pakistanske samfund. Det lokale bystyre blev mindst tre gange tidligere advaret om misbruget, men ignorerede det - tilsyneladende af angst for at blive beskyldt for racisme.

I den seneste udgave af Weekendavisen omtales en ny bog med billeder af kvinder fra svenske krisecentre. Som i Danmark er langt over halvdelen af kvinderne her af anden etnisk herkomst. Men det taler man overhovedet ikke om i vores broderland, for man kunne jo blive beskyldt for at være racist. Så hellere tie stille!

I mange kulturer, der oplever sammenstød mellem modernitet og tradition, ser man en vækst i den systematiske vold mod kvinder. Nogle mænd med indvandrerbaggrund oplever sig selv som marginaliserede og udstødte, og det retter de så op på ved om nødvendigt med vold at sætte sig på familien som enevældige patriarker eller tyranner.

At lukke øjnene for det er uacceptabelt og en helt misforstået form for tolerance i mulikulturalismens navn. De vestlige samfund har med den tysk-arabiske sociolog Bassam Tibis begreb brug for en ”leitkultur” - en slags ledende kultur, hvor visse værdier respekteres af samtlige sub-kulturer. Som for eksempel at vold mod kvinder og børn altid og under alle omstændigheder er uacceptabelt.

holm