Fremtid står åben for Grønland

Grønlændere bør vælge realistiske og trygge løsninger

Det vil være at foretrække, at grønlænderne vælger en landsstyreformand, som ser positivt på de historiske bånd til det danske rigsfællesskab, skriver Anders Ellebæk Madsen i dagens leder.
Det vil være at foretrække, at grønlænderne vælger en landsstyreformand, som ser positivt på de historiske bånd til det danske rigsfællesskab, skriver Anders Ellebæk Madsen i dagens leder. Foto: Leif Tuxen.

Grønlands landsstyreformand Aleqa Hammond trådte i denne uge tilbage. Tilbagetrædelsen kommer, efter revisionsudvalget i det grønlandske landsting, Inatsisartut, afslørede, at Aleqa Hammond har brugt omkring 106.000 kroner fra selvstyrets kasse til private flybilletter og hoteludgifter til familien, herunder til restaurant og minibar.

Aleqa Hammond gik til valg på at samle grønlænderne, men på mange måder har resultatet af hendes tid ved magten været det modsatte. Lige nu er der tilspidset splid, både mellem grønlændere, i Grønlands politiske miljø og i forholdet til Danmark.

Grønland har før oplevet politikere, der er trådt tilbage efter fejltrin drevet af egeninteresse. Og selvom det kan ligne et grundlæggende problem i den politiske kultur, må man også sige, at det er et sundhedstegn, at misbrug af offentlige midler i Grønland får konsekvenser.

Grønlænderne bør vælge politikere, der vil gøre op med dette fænomen. Det vil også være at foretrække, at de vælger en landsstyreformand, som ser positivt på de historiske bånd til det danske rigsfællesskab.

Grønland er et ungt demokrati. Landet har stadig meget at lære. Og alene af den grund bør besindige stemmer blandt grønlænderne mane til ro, når visse politikere frister med drømme om stor velstand i den nære fremtid.

Dertil kommer de økonomiske argumenter. For ikke så længe siden forestillede man sig et stort råstof-eventyr. Formand for Økonomisk Råd for Grønland, professor Torben M. Ander-sen ved Aarhus Universitet, har imidlertid understreget, at disse forestillinger er urealistiske:

”Udsigterne er dystre, næsten på alle områder. Forestillingen om, at der ligger store indtægter og venter lige om hjørnet for Grønland, er slet ikke realistiske,” siger Torben M. Andersen.

Der er en drift imod selvstændighed over Europa i disse år, som det skotske valg for nylig var et eksempel på. Men det er på længere sigt let at forestille sig situationer, hvor Europas mindste nationalstater kan få det vanskeligt, hvis en alvorlig krise kommer over kontinentet.

Rigsfællesskabet yder Grønland en basal tryghed i modsætning til de omdiskuterede alliancer med kinesiske pengemænd og internationale råstof-organisationer. Ikke bare er der ingen virkelige alternative til den årlige støtte på 3,6 milliarder kroner fra Danmark. Men rigsfællesskabet beror også på århundreders gensidigt kendskab. Vi deler på en række punkter kultur, menneskelige forventninger, tro og værdier inden for rigsfællesskabet. Det fællesskab bør vi værne om.