Melodunten, der blev væk

Rigsrevisionen må til bunds i skandalen om Eurovision

Henrik Hoffmann-Hansen, politisk redaktør på Kristeligt Dagblad.
Henrik Hoffmann-Hansen, politisk redaktør på Kristeligt Dagblad. Foto: Arkivfoto.

Her er en sang om et melodigrandprix, der hed Eurovision Song Contest 2014. Det er ikke et, man møder på gaden hver dag, og heldigvis for det. Det store tv-show skulle ganske vist være både grønt og kreativt og ”brande” (markedsføre) København og hovedstadsregionen med kant og kompromisløshed. Det var de plusord, projektselskabet ESC2014 under turistorganisationen Wonderful Copenhagen selv hæftede på et tiggerbrev i januar om knap 13 millioner kroner ekstra, fordi showet allerede da var løbet ind i uforudsete udgifter.

Seermæssigt blev DR's afvikling af den europæiske sangkonkurrence i maj en succes. 195 millioner seere verden rundt fulgte med.

Men selvom det skulle være så godt, så' det faktisk skidt. For de samlede udgifter for arrangementet er endt på svimlende 334 millioner kroner, og udgiftsbudgettet er overskredet med mere end 100 millioner kroner. En økonomisk skandale, som flere aktører har været involveret i. Måske netop derfor kniber det med at placere ansvaret for overskridelserne. Det synes at være blevet væk.

Særligt Wonderful Copenhagen står dog med et forklaringsproblem. En nyligt afsløret kontrakt har vist, at turistorganisationen var så forhippet på at få tv-showet til hovedstaden, at den var parat til at påtage sig hele den økonomiske risiko fra DR. I praksis ser en del af regningen ud til at være havnet hos Københavns Kommune og Region Hovedstaden. Det vil sige hos skatteyderne.

At underskuddet er blevet så stort, er der umiddelbart nogle tekniske forklaringer på, for eksempel at det blev langt dyrere end budgetteret at fjerne og senere genopføre nogle betonsøjler i B&W-hallerne, hvorfra udsendelserne blev sendt. Alligevel må man sidde tilbage med en underlig smag i munden i Herning, der også havde lagt billet ind på arrangementet. Der må man spørge sig selv, om der bevidst blev underbudgetteret i det københavnske tilbud i forventning om, at et muligt underskud i sidste ende ville blive pålagt skatteyderne.

I øvrigt virker Region Hovedstadens økonomiske involvering besynderlig. Regionernes primære opgave er at drive sygehuse, og det er betænkeligt, hvis der bliver færre penge til den opgave som følge af melodi-eventyret. Stats-revisorerne har nu bedt Rigsrevisionen om at kulegrave hele forløbet, og den kan undersøge DR's og Region Hovedstadens roller, men ikke uden videre de øvrige aktørers - projektselskabet, Wonderful Copenhagen, Københavns Kommune og Refshaleøens Ejendomsselskab. Man må derfor opfordre dem til frivilligt at stille alt relevant materiale til rådighed, så Rigs-revisionen kan komme til bunds i sagen. Et ansvar må placeres.