Slaver findes igen på europæisk jord

Et trist kulturhistorisk fænomen er desværre ikke lagt bag os

Jakob Holm er kronik- og debatredaktør på Kristeligt Dagblad.
Jakob Holm er kronik- og debatredaktør på Kristeligt Dagblad. Foto: Arkivfoto.

Fænomenet slaveri har været udbredt op gennem menneskehedens historie. Det kendes fra stort set hele verden og har antaget mange forskellige former gennem tiden, men det har altid som sin kerne haft, at et menneske ejer et andet menneske, der så kan bruges som både formuegenstand og arbejdsinstrument.

Slaveri kendes for eksempel fra Bibelen, hvor jøderne som bekendt levede som slaver i Egypten, inden de blev befriet af Moses og ført tilbage til det forjættede land. Slaveriet var også særdeles udbredt i antikkens Grækenland og Romerriget og senere i både Europa og den islamiske verden i både Mellemøsten og Afrika.

I nyere historisk tid kulminerer slaveriet med eksporten af slaver fra Afrika til den nye verden i Amerika. Transporten af millioner af mennesker over Atlanten til det fysisk hårde arbejde på plantager og i bomuldsmarker indtager i kraft af sit omfang og sine økonomiske og demografiske følger en særstilling i slaveriets historie.

Den transatlantiske slavehandel blev også den direkte årsag til de moralske anfægtelser angående fænomenet, som tog til i styrke op gennem det 19. århundrede, hvor det som bekendt endte med slaveriets afskaffelse i den vestlige verden.

Dette faktum rystes nu af en artikel i Kristeligt Dagblad i dag, hvor en ny analyse fra det britiske indenrigsministerium anslår, at der lige nu - i 2014 - opholder sig omkring 13.000 mennesker på de britiske øer, der må betegnes som slaver.

Slaverne i Storbritannien kommer fra over 100 forskellige lande og har selvfølgelig meget forskellige historier at fortælle. Nogle er handlede kvinder i prostitution, andre arbejder som husslaver, og andre igen knokler på ulovlige fabrikker eller i landbruget.

Fælles for mange af dem er, at de lever ufrie liv. Ikke med fodlænker, men ofte med konfiskerede pas og papirer. De tvinges til arbejde mod deres vilje - ofte gennem fysisk vold eller trusler mod familien i hjemlandet.

Om slaveriet nogensinde har været fuldstændigt afskaffet, kan diskuteres, men at fænomenet nu igen vokser så kraftigt, skyldes først og fremmest verdens globalisering. Globaliseringen har betydet, at mennesker migrerer på kryds og tværs og mere end nogensinde før. Det gør de kriminelle også, og transport og kommunikation er meget mere effektiv end tidligere. Mennesket er igen en handels-vare i den vestlige verden, som man kan tjene gode penge på.

Nu styrker briterne så kampen imod moderne slaveri. Lad os håbe, at det lykkes. Slaveri hører ikke hjemme i den vestlige verden med kristen kulturbaggrund. Her er vi alle lige for loven og enestående, uerstattelige individer i Guds skaberværk.

holm