Lær af Danmark

Svensk politik bør se over Sundet

Erik Bjerager.
Erik Bjerager. . Foto: Leif Tuxen.

Svensk politik er endt i en blindgyde. I går blev der udskrevet nyvalg mindre end tre måneder efter sidste valg, og meget tyder på, at de to store, gamle partier bør lære af dansk politik. Det vil de ikke bryde sig om, for det er en udbredt opfattelse i Sverige, eller i hvert fald i svenske medier, at dansk politik er fremmedfjendsk, ligesom danskerne ofte beskyldes for at være.

Svensk politiks problem er ikke først og fremmest, at det konservative parti, Moderaterne, eller det svenske socialdemokrati har afsvoret ethvert tænkeligt samarbejde med det højreorienterede Sverigedemokraterne.

Problemet er derimod, at begge gamle partier afviser at lytte til den voksende del af den svenske befolkning, der ønsker en mere realistisk og restriktiv udlændingepolitik. Det bør de ændre. Med voksende flygtningestrømme vil indvandring dominere den politiske dagsorden mange år frem. Svensk politik bør se over Sundet. Herhjemme har de fleste politikere lært, at man ikke kan regere, hvis man lader hånt om befolkningens inderste bekymring.