Aldrig mere kaos om kirkelukning

Godt, menighedsråd blev hørt, men skaf klarhed for fremtiden

Folkekirken har et ledelsesproblem. Det blev igen demonstreret, da kulturminister Marianne Jelved (R) i går besluttede, at seks kirker i København og på Frederiksberg skal lukkes. Seks andre kirker i hovedstadsområdet får lov at fortsætte, og endelig tages to kirker ud af almindelig brug, hvilket der er almindelig enighed om mellem Københavns biskop og menighedsrådene i de to kirker.

LÆS OGSÅ: Eksperter: Strid om kirkelukninger styrker menighedsråd

At kulturministeren har taget beslutningen og ikke ligestillings- og kirkeminister Manu Sareen (R), skyldes den absurditet, at sidstnævnte tilsyneladende var inhabil, fordi han på et tidligt tidspunkt sagde, at han ville følge en kommende indstilling fra Københavns biskop i sagen om københavnske kirkelukninger. I et videre perspektiv kan man hævde, at kulturministeren med sin afgørelse nu har blandet sig i et af kirkens indre anliggender, nemlig i spørgsmålet om, hvor den kristne forkyndelse skal lyde, og hvor den ikke skal.

Men sagen er, at Marianne Jelved alene har truffet den beslutning, som folkekirken selv det vil sige biskop, provster, præster og menighedsråd ikke har kunnet enes om at træffe. Biskoppen ønskede at lukke 14 kirker for at tage højde for de demografiske ændringer og den pressede folkekirkelige økonomi, men det ville i hvert fald seks menigheder ikke acceptere.

Ministeren har dog den meget gode pointe, at hun ikke har kunnet se, hvorfor lige præcis de seks kirker, biskoppen peger på, og ikke seks andre kirker skulle lukkes. Materialet fra biskoppen var bare ikke godt nok. I det lys må man respektere hendes afgørelse som en tålsom respekt for det lokale demokrati i folkekirken.

Det er svært at argumentere for at lukke en kirke, hvis der er så meget liv i den, at den kan samle mennesker til gudstjenester og kirkelige arrangementer og endda gå aktivt til modstand mod en lukning. Noget andet er, at folkekirken som helhed stadig står tilbage med det uløste spørgsmål: Hvordan drive kirke, når medlemmerne forsvinder i stort tal, som det er sket i København? Herunder hvordan få økonomien til at hænge sammen?

Her står folkekirken over for meget store udfordringer i hele landet. Ligestillings- og kirkeminister Manu Sareen anslår, at der bliver brug for at undersøge 200 kirker med hensyn til, om de skal fortsætte. Så mange skal nok ikke lukkes, men der bliver uden tvivl brug for at lukke flere kirker. Det er værd at minde om, at der faktisk er bygget 113 nye kirker på 40 år, og dermed har kirken i høj grad etableret sig der, hvor de mange mennesker bor. Dermed må der også kunne tales åbent om at tage kirker ud af brug i affolkede områder. Den udfordring kræver imidlertid, at der er klarhed om, hvem der kan og skal træffe beslutningen. Det kaos, som de københavnske kirkelukninger har affødt, bør aldrig gentage sig. hhh