Danmark er stadig en brugsforening

Danmarkskanon er værdifuld for både gamle og nye danskere

Få har så præcist som den nu afdøde forfatter og historiker Palle Lauring indkredset essensen af det moderne Danmark. ”Danmark er en brugsforening”, lød det, da Lauring skulle beskrive den danske folkesjæl, vævet sammen af de fællesskaber og den stærke sammenhængskraft, der siden midten af 1800-tallet er vokset ud af højskole-, andels-, kvinde- og arbejderbevægelsen i et tæt samspil med kirke, skole og politiske partier.

Efter tre-fire årtier, hvor globaliseringen har vendt op og ned på dansk kultur og befolkningssammensætningen, ikke mindst i form af en stor indvandring fra Mellemøsten, kan man dog let få den fornemmelse, at Palle Laurings formulering har haft sin tid, og at tidligere tiders fællesskaber er eroderet og erstattet af en opfattelse af, at sameksistens mellem religiøst og kulturelt forskellige grupper forudsætter, at alle nedtoner egne rødder og værdier i håbet om ikke at støde nogen.

Intet kunne være mere forkert, og i det lys er det glædeligt, at kirke- og kulturminister Bertel Haarder (V) i går på et stort seminar officielt åbnede for den proces, der i løbet af året skal føre

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.