Den universelle drøm

Ånden i den amerikanske forfatning har bud til alle

Michael Bach Henriksen er kulturredaktør på Kristeligt Dagblad
Michael Bach Henriksen er kulturredaktør på Kristeligt Dagblad. Foto: Paw Wegner Gissel.

Drømmen om at begynde som skopudser og ende som millionær har altid stået centralt i amerikansk mentalitetshistorie. Den amerikanske drøm har i generationer trukket indvandrere til USA og inspireret indbyggerne i landet til at stræbe efter rettighederne ”liv, frihed og stræben efter lykke”, som det formuleres i Uafhængighedserklæringen fra 1776, der fejres i dag.

De amerikanske forfatningsfædre lovede aldrig indbyggerne i den tidligere britiske koloni, at de ville blive lykkelige. Kun, at deres mulighed for at stræbe efter lykke skulle sikres. Denne stræben har op gennem historien vist sig forbløffende slidstærk som et nationalt, kollektivt ideal og inspiration for flere historiske frigørelsesbevægelser.

Præsten og borgerrettighedsaktivisten Martin Luther King var eksempelvis en mester til at kombinere kampen for sortes rettigheder med både kristendommen og grundlovsfædrenes demokratiske idealer. I ”Letter from a Birmingham Jail” fra 1963 skrev King således om de sorte demonstranter:

”De repræsenterer i virkeligheden det bedste i den amerikanske drøm og de allerhelligste værdier i vores jødisk-kristne kulturarv og bringer hermed vores nation tilbage til demokratiets store brønde, der blev gravet af nationens fædre.”

Det smukke og måske lidt svulstige sprog blev i Kings samtid fulgt op af konkrete lovændringer med vidtrækkende betydning. På relativt kort tid blev den sorte befolkning sikret stemmeret og en række andre fundamentale borgerrettigheder. Arven fra slavetiden blev brudt.

Racismen og de facto-adskillelsen af sorte og hvide har man dog aldrig overvundet i USA. Som det fremgår af dækningen i dagens avis, og af de seneste måneders sager om politivold, oplever alt for mange borgere, at den sorte befolkning ikke har mulighed for at indfri den amerikanske drøm eller er sikret den fundamentale ret til at stræbe efter lykke.

Det er et stort problem og bør bekymre ud over USA's grænser. Hvis kernen i den amerikanske drøm - den sociale mobilitet, der tilsiger, at enhver borger kan løfte sig over sit udgangspunkt og opnå et bedre liv end forældregenerationen - eroderer, så risikerer pessimismen at slå rod.

Den amerikanske drøm er nok amerikansk, men den er også universel, så sandt som den har kristne rødder, jævnfør Kings tekst. Og med de aktuelle flygtningestrømme og pres på Europas grænser bliver også vi i vores del af verden mindet om, at drømmen om et bedre liv er universel. Kun kynikere vil glæde sig, hvis den universelle, amerikanske drøm dør.

mbh