Det handler om andre end dig

Nødvendigt at gøre op med tidens selvfokusering

Konsekvensen af den selvoptagede epidemi er ifølge de amerikanske forfattere, at der er millioner af egofokuserede unge, der spørger, hvad verden kan gøre for dem fremfor at være optaget af, hvordan de kan hjælpe verden, mener dagens leder Karin Dahl Hansen.
Konsekvensen af den selvoptagede epidemi er ifølge de amerikanske forfattere, at der er millioner af egofokuserede unge, der spørger, hvad verden kan gøre for dem fremfor at være optaget af, hvordan de kan hjælpe verden, mener dagens leder Karin Dahl Hansen. Foto: .

En narcissisme-epidemi ruller ind over den vestlige verden, hvor børn, unge og voksne bliver så egoistiske, at det udvander den sociale sammenhængskraft.

Det er stærke ord, der kommer fra de amerikanske forfattere bag bogen om det, de kalder narcissisme-epidemien en bog, der har fået stor opmærksomhed i USA. Og før man slår det hen som amerikanske tilstande, hvor alting som bekendt er større, vildere og voldsommere, er der god grund til at vende blikket indad. For også herhjemme er der mange tegn i tiden på, at flere er mere optaget af sig selv, end godt er, og derfor er det nødvendigt med et opgør med tidens selvfokus.

LÆS OGSÅ: Narcissisme er blevet en folkesygdom

Når børn, fra de er ganske små, får ros for hver eneste krusedulle, og forældre og pædagoger i bedste mening bekræfter dem i, at verden primært drejer rundt til ære for dem, får man siden skoleklasser, hvor det er svært at få ørenlyd, for ingen har lært at sætte sig selv og egne behov til side. Det handler om mig, og alle vil have opmærksomhed, ses og høres. Nu. Og skulle man som forældre have opdraget sine børn til en vis tilbageholdenhed, risikerer de blot at blive kørt over af klassekammerater uden samme selvkontrol.

Det er nemt at pege fingre ad børn og unge, men det står ikke stort bedre til blandt voksne. Reality-programmer har spredt sig fra kommercielle tv-stationer til DR og TV 2, og der vises i dag otte gange så meget reality-tv som for bare 10 år siden. Dertil kommer mange programmer, der låner fra genren, som gør mennesker kendte for at være kendte. For eksempel har DR til januar premiere på sjette sæson af programmet X Factor, som lokker mere eller mindre talentfulde sangere til at optræde og måske blive til grin på nationalt tv mod til gengæld at give dem 15 minutters berømmelse. Og i den seriøse ende har TV-Avisen valgt at markedsføre sig på værternes ansigter frem for på indholdet.

LÆS OGSÅ: Den overdrevne selvoptagethed æder os op

Konsekvensen af den selvoptagede epidemi er ifølge de amerikanske forfattere, at der er millioner af egofokuserede unge, der spørger, hvad verden kan gøre for dem fremfor at være optaget af, hvordan de kan bidrage til at løse store problemer som den økonomiske krise, den udbredte fattigdom i verden og klimaforandringerne.

Naturligvis er det godt at have selvværd og tiltro til egne evner, men det er endnu bedre at have noget at have troen i. Og her kommer man ikke uden om kedelige og klassiske dyder som hårdt arbejde, flid og umage. Hvis man på den måde lægger sig i selen og anstrenger sig, er der også større chance for, at man rent faktisk kan bidrage til samfundet og fællesskabet og på den måde blive mere tilfreds med sig selv. På den fede måde.