En problematisk dom for racisme

Dom i Helsingør kan ende med at svække ytringsfriheden

”Ideologien Islam er fuldt ud lige så afskyvækkende, modbydelig, undertrykkende og menneskefjendsk som Nazismen. Den massive indvandring af Islamister her til Danmark, er det mest ødelæggende det danske samfund har været udsat for i nyere historisk tid”.

Sætningen ovenfor stammer fra Flemming Nielsens Facebook-profil, og den kostede ham i sidste uge fire dagbøder på 400 kroner og en dom for racisme ved byretten i Helsingør. Og dommen kan som udgangspunkt ikke ankes, da straffen ikke overstiger 20 dagbøder eller er en samlet bøde på over 3000 kroner.

Det er Flemming Nielsen mildest talt utilfreds med, men ifølge domsresuméet lagde retten vægt på Flemming Nielsens udtalelser ”som generaliserende påstande, der er forhånende og nedværdigende over for tilhængere af islam”.

Landets juridiske eksperter er langtfra enige i deres vurdering af dommen, som lægger sig i minefeltet mellem blasfemiparagraffen (paragraf 140) og racismeparagraffen (paragraf 266 b), der i udgangspunktet begge forsøger at sætte en slags civiliseret ramme for, hvordan vi diskuterer disse emner i det offentlige rum.

Forbuddet mod blasfemi

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.