En ulv i fåreklæder

Scientology blåstemples af danske myndigheder

DER HAR I de senere år været stille om den ellers grådige amerikanske pengesekt Scientology. Det verdensomspændende imperium findes i mange lande, men Danmark er noget særligt, for det er herfra, at organisationen styrer en stor del af sit verdensomspændende arbejde.

Danmark er i den sammenhæng ikke bare et frit, men også naivt land. Tyskland har haft sin efterretningstjeneste sat på at føre opsyn med Scientology, og Frankrig har gjort noget lignende. Begge lande mener, at pengesekten udbyttter og skader vildfarne mennesker, der for klækkelig betaling håber at opnå en slags overmenneskelig status via organisationens pseudo-religiøse kurser.

Scientology har konsekvent ført retssager mod sine kritikere og er kendt som et religiøst svindelforetagende, en pengesekt, som har bondefanget mennesker. "Grådighedens kult" er Scientology blevet kaldt af det amerikanske magasin Time.

Herhjemme har foreningen kun mødt officiel modstand, når den har søgt om anerkendelse som trossamfund for derved at opnå skattefrihed. Det er ikke lykkedes. Mistroen til Scientology har også hos danske myndigheder været for udbredt. End ikke et navneskifte fra Scientology til Scientologi Kirken har kunnet få myndighederne til at hoppe på, at organisationen skulle være mere religion end spekulation.

DERFOR HAR ULVEN nu iklædt sig fåreklæder. Scientology satser på at ændre sit image og profilere sig som humanitær organisation. Det kan nemlig også give skattefrihed. Og minsandten om de danske skattemyndigheder ikke er hoppet på limpinden. Foreningen "Unge for menneskerettigheder", der er en underafdeling af Scientology, har nu fået skattefrihed i Danmark, som beskrevet her i avisen tidligere på ugen.

Op igennem 1990'erne afslørede Kristeligt Dagblad i hundredevis af artikler Scientologys sande karakter og fik skattemyndighederne til at kulegrave organisationen. På den baggrund måtte den betale et betragteligt millionbeløb til den danske stat.

Konsekvent undlod scientologer dengang at betale moms og skat af sin næsten 100 millioner kroner store årlige omsætning. Danske skattemyndigheder omtalte dengang konsekvent Scientology som en "virksomhed". Ingen havde i deres vildeste fantasi forestillet sig, at scientologerne skulle få held med at snøre myndighederne. Det er nu sket med skattefritagelsen. Selvom Scientology-foreningen, der offcielt angiver at kæmpe for menneskerettigheder, sikkert i snæver forstand kommer under den brede juridiske definition på at være alment velgørende, er det en kendt sag, at der kanaliseres penge imellem alle Scientologys afdelinger. Derfor er skattefrihed til ét Scientology-foretagende med stor sandsynlighed også skattefrihed til andre.

Ingen har til fulde kunnet kortlægge pengestrømmen i den multinationale psykokult. Meget tyder på, at pengene ender i USA eller i Carribien, hvor Scientology har et stort krydstogtsskib sejlende.

MED DE DANSKE regler om skattefrihed til velgørende foreninger kan ikke mindst kirkelige og virkeligt humanitære foreninger, der arbejder til andres bedste, tilbyde sine givere skattefrihed for gaverne og selv undgå at betale skat til staten. Derved kan de yde hjælp til mange mennesker. Scientology er ikke et velgørende foretagende og har aldrig været det. Har man beskæftiget sig indgående med det foretagende, er det svært at tro, at det nogensinde vil andre end sig selv det godt. Derfor bør de danske myndigheder genoverveje beslutningen om at give en underafdeling af den amerikanske pengesekt skattefrihed.

bjer